Tilburgse Muurkrant is het Stuk van het Jaar 2016

Met ruim 7000 stemmen is de inzending van het Regionaal Archief Tilburg als de winnaar van de verkiezing van Stuk van het Jaar 2016 uit de bus gekomen. Verzetskrant De Luistervink van Stadsarchief Vlaardingen en een Van Nelle-affiche van Stadsarchief Rotterdam eindigden op de tweede, respectievelijk de derde plaats.

Van 1978 tot 1995 verschenen met grote regelmaat zeefdrukaffiches met pakkende koppen op de Tilburgse muren. Vol verontwaardiging riepen de makers om ‘aksie’ in een zich snel veranderende stad. De bewaarde muurkanten zijn boeiende getuigenissen van de actiecultuur uit die tijd.

De landelijke online publieksverkiezing ‘Stuk van het Jaar’ is bedacht door de werkgroep Collectieve promotie van Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland (BRAIN). Nederlandse archieven laten met deze verkiezingsactie zien welke bijzondere stukken zich in hun depots bevinden. De verkiezing sloot aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis 2016: ‘Grenzen’. Alle inzendingen hadden daar wel iets mee te maken; grenzen op de kaart, grenzen aan het gedrag, de grens over gaan.