Tienduizend verlichte boeken om ruimte te geven aan ‘the modest power of paper’

Op 23 september opent het ILFU – International Literature Festival Utrecht, in samenwerking met het Spaanse kunstcollectief Luzinterruptus, het festival met een boekenrivier die voor een dag de Minrebroederstraat in het centrum van Utrecht zal vullen.

De installatie illustreert ILFU’s thema van dit jaar: de fictie bij de feiten. Met deze installatie wil Luzinterruptus letterlijk meer ruimte bieden aan fictie, op straat, midden in de stad. De installatie is ook bedoeld als een stil protest tegen de effecten van verkeer en vervuiling op het stadsleven, door lawaai en vervuiling te vervangen door woorden, gedichten, het ruisen van de bladzijden en zacht licht. ‘It is a symbolic gesture in which literature takes over the streets and becomes the conqueror of public space, offering citizens a space for reflection and entertainment in which traffic withdraws to give way to the modest power of paper and the written word’, aldus Luzinterruptus.

De kunstinstallatie wordt om 17:00 uur geopend door Eva Oosters, wethouder Cultuur van Utrecht; de straatverlichting gaat uit en daarna worden er paden gemaakt door de verlichte boekenrivier zodat mensen er doorheen kunnen lopen. Daarnaast wordt iedereen uitgenodigd om ook weer boeken mee te nemen, zodat zij een derde leven krijgen bij een nieuwe eigenaar. Het kunstwerk is tot 3:00 uur ’s nachts geopend en gratis toegankelijk.

Diezelfde dag eindigt de schrijf- en residentietour van tien Utrechtse schrijvers – in samenwerking met organisatie Mooie Woorden – bij het kunstwerk. De schrijvers presenteren dan hun nieuwe verhaal in het thema van 900 jaar Utrecht: stad zonder muren. 

Fotocredit: John Eikost.