The Living Internet

Deze installatie, met als titel The Living Internet, moet je in het echt zien in het Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam. Alle witte figuren, bevestigd op ronde, draadloze stofzuigers, rijden kriskras rond in de ruimte – botsingen zijn onvermijdelijk.

De Amerikaanse kunstenaar en schrijver Douglas Coupland, bekend van de roman Generation X, creëerde het werk afgelopen zomer, toen hij als ‘artist in residence’ verbleef in het Google Cultural Institute in Parijs. De modellen voor de figuren werden door hem gegoogled, gedownload en ge-3d-print. Met pen en stift schreef Coupland op elke figuur de door hem gebruikte zoektermen. Het werk vormt zo een humoristische weergave van hoe het internet en de zoektermen eruit zouden zien als dit alles zich in de echte wereld zou afspelen.

The Living Internet maakt samen met andere werk van Coupland onderdeel uit van de tentoonstelling Bit Rot, tot 3 januari 2016 in het Witte de With Center for Contemporary Art. De titel verwijst naar het fenomeen van spontane ontbinding van digitale data. In deze tentoonstelling deelt Douglas Coupland zijn gedachtenwereld met het publiek en snijdt onderwerpen aan als globalisering, terreur, het internet, popcultuur, social media en de daaruit voortkomende beeldeconomie.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen.