TextielMuseum wint internationale prijs ‘The Best in Heritage’

Het TextielMuseum heeft tijdens het ‘The Best in Heritage’-congres in Dubrovnik, eind september, de ‘Project of Influence Award 2018’ in de wacht gesleept. Uit 42 genomineerde projecten wereldwijd werd het TextielMuseum gekozen als het meest vernieuwende en invloedrijke concept op het gebied van erfgoed.

Directeur Errol van de Werdt presenteerde tijdens het congres het museumconcept. Het neemt met tentoonstellingen, educatieve programma’s en een gespecialiseerde werkplaats zowel bezoekers als studenten en internationale ontwerpers mee in de eindeloze mogelijkheden van textiel.

Erfgoed toegankelijk maken

De 42 genomineerde projecten werden beoordeeld op hun kwaliteit en de manier waarop erfgoed op vernieuwende wijze toegankelijk wordt gemaakt. Naast de Award voor het TextielMuseum, ontving het project ‘The Lost Palace’ in Whitehall Palace de IMAGINES Project of Influence 2018.

Vernieuwd museumconcept

Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt aan een vernieuwd museumconcept. De eerste stappen worden gezet om te transformeren van een ‘Museum in Bedrijf’ naar een Makersmuseum. De werkplaats van het museum – het TextielLab – wordt in dit concept nog beter geïntegreerd in het museum, waardoor zowel voor de bezoeker, als voor de professional een ideale leer- en werkomgeving worden gecreëerd.

Vorig jaar ook al in de prijzen

Vorig jaar won het museum in Tilburg nog de BankGiro Loterij Museumprijs 2017. Het winnen van deze prijs was aanleiding voor de jury om het TextielMuseum te nomineren voor The Best in Heritage 2018. Elk jaar selecteert The Best in Heritage wereldwijd de beste en meest succesvolle projecten om zich te komen presenteren tijdens het internationale congres.

(Beeld: TextielLab; foto: Josefina Eikenaar)