Terugblik: jubileumeditie BOBCATSSS gevierd in Amsterdam

Van 23 tot en met 25 januari vond in Amsterdam het BOBCATSSS-congres 2012 plaats. Eric Sieverts geeft een korte impressie.

Door: Eric Sieverts

Hoewel van oorsprong een vooral Nederlands initiatief, was het jaarlijkse BOBCATSSS-congres nog nooit eerder hier gehouden. De twintigste aflevering was aanleiding die nu eens wel in Amsterdam te houden. Bijzondere kenmerken van deze congressenreeks:

  • veel deelnemers uit Oost-Europese landen (het congres was destijds mede opgezet om die landen in aanraking te brengen met nieuwe ontwikkelingen in het vak);
  • vaak in een Oost-Europees land gehouden (om het voor deelnemers uit die landen niet te duur te maken);
  • gericht op deelname door studenten, als toehoorders, sprekers en medeorganisatoren.

Van de oorspronkelijke negen deelnemende landen van de letters uit BOBCATSSS, is dat aantal intussen gegroeid tot meer dan dertig, waaronder zelfs de VS. Studentenparticipatie staat echter nog altijd centraal. Ook dit keer werd meer dan de helft van de bijdragen geheel of gedeeltelijk door studenten verzorgd. Dat aspect geeft altijd een heel bijzonder accent aan deze congressen. Tegelijkertijd maakt dat het lastig om met andere congressen te concurreren op het punt van kwaliteit. Deelnemers die gewend zijn regelmatig naar gewone internationale congressen te gaan, blijken daardoor wel eens wat teleurgesteld. Niettemin was het zeker de moeite waard, dankzij een vlekkeloze organisatie (door studenten en docenten uit Amsterdam, Groningen en Stuttgart), een paar uitstekende keynotes en een aantrekkelijk ‘social program’ en het jeugdig enthousiasme van de deelnemers.

De belangrijkste keynotes zijn in hun geheel op internet terug te kijken:

  • Anne Helmond – The Like Economy and the Politics of Data in the Social Web http://is.gd/J13Eie;
  • Karin Spaink – Privacy is the cornerstone of personal safety (http://is.gd/Lmk6G0 en http://is.gd/bhUOqs (pdf));
  • Paul Sturges – The Brain and e-Information: Lessons from Popular Neuroscience (http://is.gd/NmZSNd);

Op www.bobcatsss2012.org/live-stream/ zijn behalve deze drie ook nog achttien andere presentaties aanwezig. En kijk dan vooral nog even naar ‘Disliking the like’ (http://is.gd/1V3owZ).

Volgend jaar januari organiseren Ankara en Kopenhagen samen BOBCATSSS 2013 in Ankara. Hopelijk ligt daar dan minder sneeuw dan nu.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen