Afgelopen juni organiseerde Prissma, een subvereniging van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI), voor het zesde achtereenvolgende jaar een pitch. Zo wil zij innovatieve ideeën van zowel studenten als professionals een boost geven. Hoe is het de eerdere jury- en publiekswinnaars vergaan? Een rondgang langs een paar oudwinnaars.
Door: de redactie
Marc Barteling won in 2011 de juryprijs met het concept ‘Why I love this book’, een gelijknamige website waar lezers en schrijvers hun boekentip geven in video’s van één minuut. Barteling is alweer 5,5 jaar met zijn site bezig. ‘Whyilovethisbook.com telt inmiddels meer dan 1000 boekentipvideo’s, die al meer dan 600.000 keer bekeken zijn. ‘De video’s staan niet alleen op onze website en social media-kanalen, maar worden ook veel doorgeplaatst door uitgevers, auteurs en media,’ aldus Barteling.
Ook de mensen achter DIME, in 2013 jurywinnaar, zijn nog steeds actief. ‘Wij willen iedereen inzage en controle geven over hun persoonlijke data, én er geld mee laten verdienen,’ licht Mariska van Bohemen het concept toe. Samen met haar twee partners heeft ze – met dank aan het prijzengeld – een proof of concept laten bouwen. Vervolgens hebben ze na een geslaagde crowdfunding een bètaversie van het systeem laten ontwikkelen. ‘Inmiddels staat de bètaversie. Nu zijn we druk bezig om het concept verder onder de aandacht te brengen, zodat zoveel mogelijk mensen zich bij ons aanmelden.’
Tirza Martens en Kiki Eireiner werken eveneens druk aan de toekomst van Soundlexie. Het idee voor een app die de juiste schrijfwijzen van woorden toont op basis van spraakherkenning, werd in 2014 beloond met zowel de jury- als de publieksprijs. ‘Het gaat langzaam, maar de app (inmiddels omgedoopt tot Say What?) komt eraan,’ verzekert Martens.
Een aantal stappen verder zijn vader en zoon De Jong. Ze wonnen in 2015 de juryprijs met BOLAS. ‘Met BOLAS beschikken projectdeelnemers over de discovery tool “Laelaps” en een referentiesysteem. Daarnaast kunnen ze de geraadpleegde bronnen bewaren en delen met anderen,’ vertelt Jaap de Jong. Zoon Thomas vult aan: ‘We hebben meerdere prijzen en subsidies gekregen (Mediawijzer.net, VOGIN-fonds). In Utrecht hebben we nu ons eigen kantoor en het team is uitgebreid naar zeven mensen. Volgend jaar wordt BOLAS aan zo’n 25 scholen aangeboden.’
Leerzame tijd
Weer anders verliep het met Biebview, een navigatie-app waarmee boeken in openbare bibliotheken toegankelijk worden gemaakt voor slechtzienden. Dit idee won in 2015 niet alleen de Prissma-publieksprijs maar ook de publieksprijs van de KNVI Young Talent-verkiezing. ‘We kwamen in contact met verschillende partijen,’ vertelt Lowie van Eck, student aan de opleiding Informatiedienstverlening en -management en een van bedenkers van Biebview. ‘Uiteindelijk zijn we nu in gesprek met de Koninklijke Bibliotheek (KB).’ Hij hoopt dat de KB het idee voor de app op een of andere manier kan realiseren. ‘We hebben nooit als doel gehad om een winstgevend idee neer te zetten. Eerder zagen we het als onze rol om als studenten de informatiespecialisten wakker te schudden. Dit is in mijn ogen gelukt. Bovendien was het een zeer leerzame ervaring.’
Ook Sander Meilink spreekt van een leerzame tijd. Samen met een paar medestudenten won hij in 2012 de Prissma-publieksprijs met de app Restcept. ‘Als je in de supermarkt staat zie je met behulp van de app wat er thuis nog in de koelkast aanwezig is. Vervolgens worden passende recepten met deze “restjes” gegeven, plus eventueel nog ontbrekende ingrediënten. Het doel was om met app voedselverspilling tegen te gaan.’ Een hoogst actueel onderwerp, waar ook al andere partijen mee bezig bleken te zijn. ‘Een concurrent heeft in zijn bestaande receptenapp een vergelijkbare functionaliteit ingebouwd, terwijl wij nog bezig waren met onderzoek, netwerken, pitchen en ontwikkelen,’ vertelt Meilink. De studenten besloten er vervolgens geen tijd meer in te steken.
Ondernemen
‘Je denkt vaak: dat doen we wel even,’ zegt Mariska van Bohemen van DIME, ‘maar zo werkt ondernemen niet. Het vergt veel discipline en doorzettingsvermogen.’ Dat het uitrollen van een concept de bedenkers voor uitdagingen stelt, beamen ook vader en zoon De Jong. ‘Het was voor ons een grote uitdaging om de onderwijsmarkt binnen te komen. Je hebt te maken met veel commissies, besturen en besluitvormingsprocessen. Maar ben je eenmaal binnen, dan zit je goed.’ En er was een meevaller: het product BOLAS sloeg snel aan bij zowel gebruikers als afnemers en partners.
Internationaal
Geld verdienen in het boekenvak is erg lastig, weet Marc Barteling inmiddels. ‘Behoudende branche versus moderne media, en teruglopende omzetten versus investeren in de toekomst,’ aldus de man achter Whyilovethisbook.com. Toch is hij erin geslaagd om aan dit concept verdienmodellen te koppelen. Een ervan is om uitgevers te laten betalen voor het maken van de eenminuutfilmpjes van hun auteurs. ‘Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een nieuw product: Book&Club. Dit zijn verdiepende korte video’s voor leesclubs, opgenomen met de auteur.’ Barteling zit boordevol ideeën: hij wil zich niet alleen meer beperken tot boekenvideo’s maar het aanbod uitbreiden. ‘En we willen nog steeds internationaal doorbreken,’ aldus Barteling. Ook bij Jaap en Thomas de Jong valt het woord ‘internationaal’. ‘Dit schooljaar zetten we BOLAS breed uit in het onderwijs binnen Nederland. Vervolgens willen we doorgroeien naar het buitenland.’
Winnaars Prissma Pitch 2016
Op 16 juni jl. werden vijf ideeën gepitcht. Een vakjury overhandigde het prijzengeld van 2500 euro, beschikbaar gesteld door Stichting GO Fonds, aan Robbin Reijnen. Reijnen is mede-oprichter van de startup BKSY, een app waarmee je boeken uit je eigen boekenkast met iedereen kunt delen. Ook kreeg deze jurywinnaar een oorkonde met de KNVI Innovation Award 2016. De publieksprijs ging naar UCOOK. Dit idee voor een kookvlogplatform werd bedacht door een drietal studenten van de Hogeschool van Amsterdam (Media, Informatie en Communicatie / MIC). Met het prijzengeld van 2500 euro, eveneens gesponsord door Stichting GO Fonds, kunnen zij hun platform verder uitwerken.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.