Tablet apps

All of Wiki

Door: Alice Doek

Producent: Brilliantish

Platform: iOs (iPad en iPhone versie)

Prijs: € 6,99

Waardering: ●●●●○

Mijn vakantieadressen, bijvoorbeeld op Schiermonnikoog of Mallorca, zijn veelal verstoken van draadloos internet, maar de honger naar ‘weetjes’ wil voortdurend worden gestild.

Daarom ben ik blij met All of Wiki, een offline Wikipedia voor op de iPad. Alleen voor het downloaden van de data dump en het actualiseren heb je netwerkverbinding nodig. Ingewikkeld is het installatieproces niet, wel tijdrovend. Bij een keuze voor de Engelstalige versie van Wikipedia is 4,5 gigabyte opslagruimte nodig; het kost dus enkele uren voordat alle tekst is opgehaald. De Nederlandse versie neemt circa 0,5 gigabyte in beslag. Daarna heb je een volledig doorzoekbare en functionerende Wikipedia in de tas. Offline en dus snel.

Illustraties komen niet mee, wel alle hyperlinks en redirects. De zoekgeschiedenis wordt bewaard en ook kun je artikelen als favoriet aanmerken. Lettertype en -grootte zijn aanpasbaar. Onnodig te zeggen dat je met All of Wiki niet mee kan schrijven aan Wikipedia.

Het is mogelijk om elke maand een geactualiseerde data dump met de nieuwste Wikipediagegevens op te halen. De eerste keer is dat gratis, daarna wordt één dollar in rekening gebracht. Ik vind het een schijntje.

Aldiko Book Reader

Door: Raymond Snijders

Producent: Aldiko Limited

Platform: Android

Prijs: gratis (€ 2,99 voor de Premium-versie zonder advertenties)

Waardering: ●●●●○

Is het lezen van documenten en ebooks een van de redenen waarom je een tablet gekocht hebt, dan mag een ebookapp natuurlijk niet ontbreken. Op een Androidtablet kom je al snel uit bij een ebookapp van het eerste uur: Aldiko Book Reader.

Aldiko heeft een prettige en intuïtieve interface, maar kenmerkt zich vooral doordat je bijna alle instellingen – lettertype, grootte, kleur, achtergrond – naar eigen smaak kunt aanpassen. Dankzij handige gestures zijn enkele zaken zelfs tijdens het lezen zelf bij te stellen, zoals de helderheid van het scherm.

De boeken worden standaard getoond op virtuele boekenplanken, maar je kunt ook kiezen voor andere weergaven. Hierdoor krijg je wat meer overzicht en informatie over je eigen bibliotheek. Aldiko ondersteunt ePubboeken (met en zonder Adobe DRM), alsook documenten in pdf-formaat die je zowel via de browser van je tablet of een app als Dropbox kunt importeren in je bibliotheek. Heb je nog geen ebooks, dan bevat Aldiko een ingebouwde winkel waar je gratis en betaalde ebooks kunt vinden.

Als je ebooks of pdf-documenten wilt lezen op je Androidtablet, dan is Aldiko dé app ervoor.

RepliGo Reader

Door: Dymphie van der Heyden

Producent: Platform: Android en Blackberry

Prijs: € 3, 99

Waardering: ●●●●●

Pdf’s online lezen is niet ideaal en de gratis Adobe-readerapp is erg beperkt: voor (wetenschappelijk) gebruik van pdf’s wil je meer. RepliGo Reader is naar mijn mening voor Android nu de beste.

Bij het openen van een pdf-bestand staan onderaan alle pagina’s als aanklikbare thumbnails, rechtsboven de bookmarks, de pagina met annotaties en een search box. Zoekresultaten worden gepresenteerd met een aanklikbare snippet. Er is een go-to-page-functie, e-mailadressen en interne links zijn aanklikbaar, dubbelklikken op een plaatje vergroot het in- en uitzoomen, en kopiëren van stukken tekst om elders te plakken is mogelijk.

De tap middenin activeert de navigatiebalken en een klik in de tekst de contextuele edit-functie. Ook is er een ‘lees’- en een nachtmodus en handig: Repligo onthoudt waar je met lezen gebleven bent.

Verder kun je teksten highlighten in meerdere kleuren, doorstrepen of onderstrepen. Alsook pijltjes, lijnen of cirkels in de pdf zetten, ‘sticky notes’ maken en zelfs handgeschreven commentaar of een getypte tekst in een textbox toevoegen. De pdf kun je opslaan, mailen of in Dropbox bewaren. En dat is nog niet alles. RepliGo kan embedded fonts, formulieren en image-based bestanden aan én is te gebruiken als ereader. Deze app werkt snel en efficiënt. Het enige wat ontbreekt is een woordenboek.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen