Tablet apps

De Geweldige Vliegende Boeken van meneer Morris Lessmore

Door: Raymond Snijders

Producent: Moonbot Studios

Platform: iOS(iPad)

Prijs: € 3,99

Waardering: ●●●●●

Interactieve kinderboeken- of prentenboekenapps zijn bij uitstek geschikt voor een tablet. De iPad kent bijvoorbeeld heel fraaie apps waarbij verhalen en animatie tot nieuwe combinaties versmelten. Een van de allerbeste en mooiste apps is gebaseerd op de Oscar winnende, korte animatie The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore van Moonbot Studio’s, die ook betrokken waren bij twee Pixar-films.

In De Geweldige Vliegende Boeken van meneer Morris Lessmore doorloop je ongeveer hetzelfde verhaal als in de animatie, maar nu kun je op elke bladzijde ook actief meedoen. Help mee de wind te blazen of speel een liedje op de piano. Al (voor)lezend en spelenderwijs krijg je een prachtig verhaal voorgeschoteld dat voor zowel kinderen als volwassenen de moeite waard is.

Dat de animatie een Oscar heeft gewonnen, zegt voldoende over de kwaliteit van de app. Het is niet voor niets dat je het filmpje ook in de app zelf kunt bekijken. Vergeet daarna niet om zelf door de app heen te gaan, want het is een juweeltje. Het legt de lat hoog voor alle andere toekomstige interactieve boekenapps.

NYPL Biblion

Door: Alice Doek

Producent: Potion

Platform: iOs (iPad)

Prijs: gratis Waardering: ●●●●○

De New York Public Library heeft een app uitgebracht waarin ze haar grote en gevarieerde collectie op het gebied van de Wereldtentoonstelling 1939-1940 interactief presenteert. Het gaat om circa 700 foto’s, documenten, film- en geluidsopnames over ‘The Fair’ die 45 miljoen bezoekers trok met het thema ‘The World of Tomorrow’.

Op het expoterrein Flushing Meadows herinnert nog maar weinig aan de tentoonstelling, maar de Bibliotheek brengt die weer tot leven in deze prachtige app. Schetsen van het tentoonstellingsterrein en de paviljoens van General Motors en AT&T, foto’s van het Cubaanse dorp, werk van Salvador Dali, correspondentie over deelname van Duitsland, het bezoek van Babe Ruth, de eerste tv-speech van Franklin Roosevelt, ‘Jungle Land’, alles uitstekend toegelicht en gelardeerd met goed leesbare essays.

Er zijn allerlei navigatiepaden mogelijk door de enorme hoeveelheid materiaal, helaas niet allemaal even intuïtief waardoor je soms verdwaalt. Maar saai wordt het nooit, deze blik op de toekomst vanuit het verleden. Het ontbreken van een zoekfunctie vind ik wel een echte tekortkoming.

Evernote

Door: Dymphie van der Heyden

Producent: Evernote

Platform: o.a. iOS (iPad), Android (beide bekeken), Blackberry

Prijs: gratis

Waardering: ●●●●●

Evernote is een programma dat bij alle lezers van InformatieProfessional bekend hoort te zijn. Hiermee kun je in de cloud getypte en handgeschreven aantekeningen, foto’s, pdf’s, geluidsfragmenten en webpagina’s opslaan en doorzoekbaar maken. Je kunt zelf notitieboeken en labels aanmaken, automatisch volgt een tijd/datumstempel en desgewenst een ‘geotag’.

In 2011 heeft Evernote een doorstart gemaakt en is sterk gegroeid naar ruim 20 miljoen gebruikers. En de ontwikkeling gaat verder: kortgeleden is Skitch overgenomen, om tekeningen en bewerkte screendumps meteen in Evernote op te slaan. Je hebt vrijwel overal toegang tot je account: zowel qua hardware (desktop, mobiel, scanner, camera, lifescribe pen) als software: via een persoonlijk e-mailadres kun je een mail, en met @myEN een tweet meteen in een notitieboek doorplaatsen. Office-bestanden kunnen gelezen worden. Als je een app hebt voor het bewerken, kan die direct worden geopend. Een vaste computer voor een download is aan te raden.

Hoewel de iPad- en Android-versie er allebei anders uitzien, ontlopen ze elkaar in functionaliteit nauwelijks. Evernote is snel en synchroniseert automatisch. Met een gratis account is al veel mogelijk; een premium-account (40 euro per jaar) geeft snellere toegang, efficiënter delen en offline gebruik van notitieboeken op de tablet.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen