Symposium over ‘tegendraads zoeken in het archief’ op 19 april

Op 19 april (15:30-17:00 uur) organiseert de KNAW het symposium Tegendraads in het archief: luisteren naar het fluisteren ter gelegenheid van de uitreiking van de Dr. Hendrik Muller Prijs 2021 aan Nadine Akkerman.

Onderzoekers hebben vaak te maken met de dynamiek van asymmetrische machtsverhoudingen waarbij sporen van de onderdrukten (soms alleen) te vinden zijn in de archieven van de onderdrukker. Elk archief probeert de onderzoeker een bepaalde richting op te duwen, maar wat gebeurt er als we tegen de draad ingaan? Welke verstilde stemmen laten dan van zich horen? Dit thema komt aan bod tijdens het symposium, waar Nadine Akkerman (universitair hoofddocent Vroegmoderne Engelse Letterkunde, Universiteit Leiden) de Dr. Hendrik Muller Prijs 2021 krijgt uitgereikt, maar ze zal ook een lezing geven over de aantrekkingskracht van het archief en ‘hoe het vroegmoderne archivarisduiveltje op je schouder te negeren’. Andere sprekers zijn Lotte Fikkers (universitair docent Engelse Literatuur, Universiteit Leiden) met haar lezing ‘Vrouwen en coverture: zelfrepresentatie in het vroegmoderne juridisch archief’, en Karwan Fatah-Black (universitair docent Koloniale Geschiedenis Universiteit Leiden) die zal spreken over zoeken naar de betekenisvolle levenskeuzes van slaaf gemaakten in koloniale archieven.

Het symposium is op locatie in Amsterdam en via Zoom te volgen. Aanmelden kan hier.

De tweejaarlijkse Dr. Hendrik Muller Prijs is bestemd voor een in Nederland werkzame onderzoeker die zich bijzonder verdienstelijk maakt op het gebied van de geesteswetenschappen en/of sociale wetenschappen en die niet langer dan vijftien jaar geleden is gepromoveerd. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro en een oorkonde. De KNAW zorgt voor de jurering en de uitreiking van de prijs.