KNVI in gesprek met staatssecretaris Van Huffelen over verantwoordelijkheid IP’er

Beroepsvereniging KNVI heeft vandaag een gesprek gehad met Alexandra van Huffelen, staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, over de aspecten die in de digitale samenleving in het oog moeten worden gehouden en de rol van de informatieprofessional daarbij. 

De IP’er heeft een grote verantwoordelijkheid naar de samenleving om informatietechnologie op de juiste manier in te zetten, vindt de KNVI. Van Huffelen liet eerder al blijken dat ze begrip heeft voor het belang van veiligheid, een van de aspecten die een informatieprofessional in het oog moet houden. Tijdens een eerder debat sprak ze over een digitale identiteit die net zo veilig moet zijn als de huidige identiteitsmiddelen en dat de burger zelf controle moet hebben over zijn of haar digitale identiteit.

‘De digitale samenleving vraagt meer van ons’, zegt Paul Baak, duovoorzitter van de KNVI. ‘De lat moet hoger komen te liggen. Goede informatievoorziening is onmisbaar bij dit proces en vormt de basis voor meer begrip, kennis en kunde in de digitale domeinen. Daar is de KNVI volop mee bezig.’ Zo agendeert de beroepsvereniging al enkele jaren het thema Smart Humanity, omdat ze informatieprofessionals, overheden en bedrijven bewust wil maken van de invloed en de bijbehorende verantwoordelijkheid die horen bij het inzetten van informatietechnologie. Daartoe organiseert de KNVI evenementen en bijeenkomsten en geeft ze boeken uit die ingaan op verschillende aspecten van IT.

Overhandiging boek over digital security

Tijdens het gesprek ontving de staatssecretaris het boek Multidisciplinaire aspecten van digital security uit handen van Paul Baak, Klaas Brongers (raad van advies KNVI), Frits Bussemaker (KNVI-fellow) en Natascha van Duuren (KNVI-fellow en een van de redacteuren van het boek). Het is de meest recente uitgave van de KNVI, het vijfde deel in een reeks rond digitale fenomenen gericht op bestuurder, professional en politicus. Dit deel over digital security verscheen als vervolg op de onderwerpen digitaal recht voor IT-professionals, blockchain, artificial intelligence en Covid-19-apps.

Het vergroten van digitale weerbaarheid vereist een multidisciplinaire benaderingswijze. In het boek bieden 39 auteurs uit binnen- en buitenland inzichten in de brede aspecten van de beveiliging van digitalisering en de status quo daarvan. Digital security gaat iedereen aan en is een maatschappelijke plicht, aldus de redactie van het boek.

Op de foto boven (vlnr): Frits Bussemaker, Natascha van Duuren, Paul Baak, Alexandra van Huffelen en Klaas Brongers.