Super Tuesday op 1 maart: Rik Maes en Kees Verhoeven over informatiehuishouding overheid

Op 1 maart organiseert de KNVI weer een Super Tuesday, dit keer met het thema: Informatie op orde – toegang tot informatie: hoe is dat nu geregeld voor u als burger? Rik Maes en Kees Verhoeven zijn de sprekers.

Met een bedrag van vele miljoenen heeft de rijksoverheid de ambitie om de informatiehuishouding van de overheid op orde te brengen. Het actieplan Open op orde is inmiddels bekend, en het is de basis om affaires zoals die van de toeslagen in de nabije toekomst te voorkomen. Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond heeft dan ook een stevig startpunt om dit thema op te pakken, maar gaat dat lukken ondanks alle aandacht op informatie, informatievoorziening en archieven en alle ICT-middelen die daarvoor ter beschikking staan? Het aantal informatieprofessionals dat dit werk moet verzetten is bijna niet op de markt beschikbaar. De Archiefwet is nauwelijks een item op de gemiddelde bestuursagenda bij overheidsorganisaties, of staat onder aan het lijstje.

Tegelijkertijd wordt de informatiebehoefte van de overheid eerder groter dan kleiner. De Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) is daar een voorbeeld van, zoals Kees Verhoeven aangeeft in zijn recente blogs. Met of zonder noodwet verzamelt de overheid steeds meer gegevens over burgers. Worden zij nog voldoende beschermd en is de overheid klaar om deze groter wordende informatiestroom goed te begeleiden? 

Rik Maes, hoogleraar Informatiemanagement aan de Universiteit van Amsterdam, en Kees Verhoeven, ex-D66-parlementslid en eigenaar van Bureau Digitale Zaken, zullen hier met elkaar over van gedachten wisselen tijdens de Super Tuesday op 1 maart (16:00-17:30 uur).
De online bijeenkomst is gratis voor KNVI-leden, niet-leden betalen 25 euro. Aanmelden kan via deze link.

Wil je alvast meer lezen over dit onderwerp? Check dan de onderstaande links: