ANP, Pointer en Nieuwscheckers starten ‘factcheckmarathon’ rondom verkiezingen

Vergrootglas

Het ANP, Pointer (KRO-NCRV) en Nieuwscheckers starten met een gezamenlijke factcheckmarathon in aanloop naar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Twee weken lang zoeken de redacties, met hulp van journalistiekstudenten van de Universiteit Leiden, naar desinformatie op sociale media en op andere plekken op het internet.

De factcheckmarathon start op 1 maart en duurt tot aan de verkiezingen van 16 maart. ANP, Pointer en Nieuwscheckers onderzoeken in die periode berichten van politici en lokale politieke partijen. Ze zullen desinformatie die van invloed kan zijn op het stemgedrag ontkrachten. Factcheckers kijken ook naar de haalbaarheid van plannen in verkiezingsprogramma’s.

Het project wordt uitgevoerd op de redactie van het ANP. De factcheckers zoomen in op thema’s die in de regio spelen, zoals de komst van asielzoekerscentra en de woningmarkt. De factchecks worden verspreid via het ANP en gepubliceerd op de websites van Pointer en Nieuwscheckers. De marathon wordt afgesloten met een publieksprogramma over desinformatie rond de verkiezingen. Dat programma vindt plaats bij Beeld en Geluid in Den Haag.