Studenten testen robothond Spot op Rotterdam Centraal

Robothond Spot ging afgelopen week op inspectie op station Rotterdam Centraal, zo meldde NS. Spot inspecteerde het dak en controleerde de blindegeleidelijnen op eventuele obstakels.

De robothond voerde op het station opdrachten uit van Moving Spot, een team dat onderdeel uitmaakt van YES!Delft Impact Lab dat bestaat uit tien studenten van de TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. De studenten hadden NS gevraagd of ze Spot mochten testen in het station. 

‘Dergelijke testen laten de waarde zien van robotica voor de operationele bedrijfsvoering’, weet de vervoerder. ‘Voor NS is deze samenwerking met Spot een mooie kans om nieuwe technologieën uit te proberen in de dynamische stationsomgeving zoals die van station Rotterdam Centraal. Spot kan collega’s helpen bij de uitvoering van hun werk, bijvoorbeeld bij locaties die lastiger te bereiken zijn. Daarbij kun je denken aan een kruipruimte of locaties op en rondom het dak van een station’, aldus stationsmanager Marijke Ris. 

Spot is ontwikkeld door Boston Dynamics en een van de eerste in zijn soort die geprogrammeerd kan worden om autonome missies uit te voeren. De robothond wordt al op meerdere plekken in Nederland ingezet, onder meer bij de politie.

Eem filmpje van Spot op Rotterdam Centraal vind je hier.