ReFrame Award 2021 voor ‘Ultraviolette and the Blood-Spitters Gang’

De Franse documentaire ‘Ultraviolette and the Blood-Spitters Gang’ van Robin Hunzinger heeft de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2021 gewonnen. Dat maakte de jury gisteren bekend tijdens de IDFA Award Ceremony. De Oekraïens-Nederlandse documentaire ‘Babi Yar. Context’ van Sergei Loznitsa kreeg van de jury een speciale vermelding.

De films die dit jaar zijn genomineerd voor de ReFrame Award, kenmerken zich door de grote variëteit aan bijzondere en creatieve voorbeelden van hergebruik van archiefmateriaal, aldus het juryrapport. ‘Veel films tonen nauwkeurig researchwerk en zijn indrukwekkende historische reconstructies. De meeste titels koppelen persoonlijke ervaringen aan universele thema’s. Alle films eren met archiefmateriaal de mensheid, elk op een eigen manier.’

‘Zinnelijke, poëtische sfeer’

De film van Hunzinger draait om twee tienermeisjes, Emma en Marcelle. Emma is de grootmoeder van Hunzinger, en na haar dood vindt hij samen met zijn moeder een zorgvuldig bewaarde verzameling brieven van ene Marcelle. In de jaren twintig van de vorige eeuw leren Emma en Marcelle elkaar op school in Dijon kennen. In het geheim bloeit de liefde tussen de twee tienermeisjes op, tot hun wegen na twee jaar scheiden. Marcelle krijgt tuberculose en wordt opgenomen in een sanatorium, waar haar brieven aan Emma steeds vuriger en wanhopiger worden en ze drie andere, ernstig zieke vrouwen wakker schudt met haar rebelse gedrag.

Hunzinger maakt, naast de spaarzame foto’s die van de vrouwen bestaan, gebruik van archiefmateriaal, avantgardistische films en muziek om een zinnelijke, poëtische sfeer te creëren. Uit het juryrapport: ‘Startend met twee foto’s komt op het scherm de intensiteit van een groep jonge vrouwen treffend tot leven. Door de creatieve toe-eigening en meesterlijke montage van een opmerkelijk rijke verscheidenheid aan filmmateriaal, gebruiken de makers emotionele associatie om universele gevoelens te uiten.’

Hergebruik van archiefmateriaal

De Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro en een sculptuur. In de jury zaten Pascal Capitolin (sound designer, docent DFFB), Maciej J. Drygas (regisseur en scenarioschrijver, docent Lodz Film School) en Giovanna Fossati (hoofdconservator Eye Filmmuseum, hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur Universiteit van Amsterdam).

Beeld en Geluid is sinds 2014 partner van IDFA. De samenwerking richt zich op het hergebruik van archiefmateriaal in documentaires. 

Het volledige juryrapport van de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2021