Stijging bezoek en gebruik Muziekweb tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft voor Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland, een significante stijging in het aantal bezoeken opgeleverd. In maart en april 2020 kwam het aantal bezoeken van de website maandelijks ruim boven de 800.000 uit. In april lag het aantal bezoeken op 863.000, maar liefst 44 procent hoger dan het jaar ervoor.

De diensten die Muziekweb aanbood in de periode dat de openbare bibliotheken gesloten waren, werden door de bezoekers van de website goed gebruikt. Zo beluisterden ze in april de muziekfragmenten (30 seconden van iedere track) meer dan 1,1 miljoen keer, een stijging van 25 procent ten opzichte van april in 2019. Ook de playlists die zijn samengesteld door de Muziekweb-redactie rond een actueel thema en die volledig vanuit huis zijn te beluisteren, deden het goed bij de bezoekers. In april 2020 werden de playlist bijna 45 procent meer beluisterd in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

De site www.muziekweb.nl maakt het mogelijk eenvoudig muziek te zoeken en te vinden, biedt actueel materiaal, onafhankelijke informatie en geen reclame. Het gebruik van de website en fragmenten neemt al jaren toe, maar de stijging is sinds de coronacrisis significant, aldus de website.

Muziekweb heeft als doel smaakverbreding en muzikale ontwikkeling. Ze fungeert als beheerder van het Nederlandse culturele erfgoed op muziekgebied. De omvangrijke muziekcollectie bestaat uit ruim 1,2 miljoen cd’s, dvd’s, lp’s en ander materiaal. Via alle bibliotheken in Nederland is muziek uit de collectie te leen. Muziekweb is tegelijk catalogus, informatiebron en muziekgids. Meer dan 8 miljoen mensen raadplegen Muziekweb jaarlijks en luisteren daarbij naar ruim 13 miljoen muziekfragmenten.