Politie betrekt Tweakers bij opsporingsonderzoeken

Technologieplatform Tweakers en de politie zijn onlangs een samenwerking gestart in een project met de naam ‘Blueweb’, zo meldt inct.nl. ‘We willen misdrijven oplossen door ook communityleden van Tweakers mee te laten denken in digitale opsporingsonderzoeken’, zegt Franki Klarenbeek, coördinator van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie van de politie. 

‘Het betrekken van publiek bij opsporingsonderzoeken is essentieel voor het oplossen van misdrijven’, zegt Klarenbeek. ‘Om die reden heeft de politie ook de bevoegdheid om – met toestemming van het Openbaar Ministerie – het publiek te betrekken bij opsporing. De meest succesvolle manier waarop we dit al tientallen jaren doen is het programma Opsporing Verzocht.’ Nu criminelen steeds vaker technologie gebruiken is Blueweb een logische stap: ‘We delen opsporingsinformatie uit digitale onderzoeken met een doelgroep die daar bijzonder veel kennis over en ervaring in heeft en die bovendien heel groot is: Tweakers heeft miljoenen bezoekers per maand en meer dan 700.000 leden.’

Onderzoek ‘26Ramsey’

Blueweb start als pilot met het opsporingsonderzoek ‘26Ramsey’. Dit gaat over criminelen die factuurfraude pleegden door facturen van bedrijven te onderscheppen en de betalingsgegevens aan te passen. Zo zijn alleen al binnen het onderzoek ‘26Ramsey’ vele honderdduizenden euro’s buitgemaakt en witgewassen via Bitcoinconstructies. Daarnaast werd er vacature- en identiteitsfraude gepleegd. ‘26Ramsey’ is een onderzoek dat al langere tijd draait bij het Team High Tech Crime van de politie. Digitaal rechercheurs hebben intensief onderzoek verricht met mooie resultaten, maar nog zonder aanhoudingen. Communityleden van Tweakers moeten het onderzoek verder helpen.

Naast ‘26Ramsey’ maken twee andere opsporingsonderzoeken deel uit van de pilot. Geïnteresseerde tweakers kunnen zich aanmelden om mee te doen.