Stichting CPNB lanceert digitale boekenkast LeesID

De Stichting CPNB heeft vandaag op Manuscripta het nieuwe digitale initiatief LeesID gelanceerd. LeesID moet digitaal lezen vergemakkelijken en stimuleren door gebruikers in staat te stellen een eigen digitale boekenkast aan te maken, waarin al hun e-books worden bewaard. LeesID is een initiatief van de Stichting CPNB, de boekhandels, uitgeverijen en openbare bibliotheken.

CPNB stelt dat digitaal lezen snel groeit en dat de markt nog veel groeipotentieel heeft. Een barrière die lezers nu vaak ervaren is dat aangekochte e-books bij verschillende webwinkels niet centraal beschikbaar zijn of dat een e-book op iemands e-reader niet altijd te lezen is vanaf een tablet. LeesID wil die barrière wegnemen door e-books die bij verschillende webwinkels zijn gekocht automatisch te verzamelen in de persoonlijke, digitale boekenkast. Mensen die zich aanmelden voor de dienst ontvangen vier gratis e-books ter waarde van € 35,- van de uitgeverijen WPG, LannooMeulenhoff, Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep en managementboek.nl.

LeesID zegt te sreven naar het aansluiten van zoveel mogelijk partijen. Alle partijen die e-books verkopen, verhuren of uitlenen kunnen zich aansluiten bij LeesID. Huidige deelnemers van LeesID zijn bol.com, managementboek.nl, ebook.nl, The Read Shop en boeken.com. Zij vertegenwoordigen 75% van de verkochte e-books in de Nederlandstalige markt. Onder andere Libris Blz, ECI en Harlequin sluiten later aan. Ook is er overleg met e-magazines en kranten om zich bij LeesID aan te sluiten. LeesID is met de openbare bibliotheken in gesprek om te kijken hoe zij zich kunnen aansluiten zodat ook de bij de bibliotheek geleende digitale boeken via LeesID toegankelijk worden.

Zie ook de promotievideo op YouTube en het artikel van Raymond Snijders.