Standplaats Londen: The Wellcome Reading Room

Door: Marja Kingma

Twee jaar geleden werd in deze kolommen bericht over de heropende Reading Room van The Wellcome Collection’s Library, gevestigd aan de Euston Road (niet ver van de British Library). The Wellcome Collection/Library is onderdeel van de Wellcome Trust, een van de grootste geldschieters voor medisch onderzoek in de wereld.

Ooit was de Reading Room een sombere plek met een paar leestafels en donkere kasten, gevuld met boeken over geneeskunde en gezondheid. Maar na een 17,5 miljoen pond kostende herontwikkeling van het gebouw heeft de Reading Room in 2015 een metamorfose ondergaan. De ruimte oogt nu licht en open, met rotan en houten meubilair, voorzien van kleurige kussens. Er staan (lichte) kasten met boeken en op de tafels liggen al even kleurige dozen met prenten en reproducties van topstukken – bezoekers kunnen ze aanraken en bestuderen. Aan de wanden hangen schilderijen.

Bij binnenkomst valt direct de informele en warme sfeer op. De leeszaal heeft collectiestukken uit bibliotheek, archief en museum gegroepeerd rondom tien thema’s, zoals Geloof, Lichaam, Alchemie, Reizen, Adem, et cetera. Volgens bibliothecarissen Loesja Virgour en Nicola Cook wil de bibliotheek op die manier de collectie beter zichtbaar maken en een breder publiek bereiken. Ook krijgen bezoekers zo een beter idee van de rijkdom en diversiteit van de collecties. De aanschaffingsrichtlijnen zijn veel losser dan voor de academische collecties. Niet alleen medewerkers maar ook bezoekers kunnen aanbevelingen doen en zo bijdragen aan de ontwikkeling van de collectie.

De leeszaal heeft geen bewegwijzeringsbordjes: zelf ontdekken is het motto. Het idee is juist om samen met anderen de collectie te verkennen, te bespreken en tot nieuwe interpretaties te komen. Dat kunnen andere bezoekers zijn – of medewerkers. Die laatste groep stelt zich overigens meer op als mede-ontdekker dan als ‘expert’.

De relaxte houding vind je ook terug bij de evenementen. Medewerkers hebben grote vrijheid bij het organiseren van activiteiten, zolang het maar om de collecties gaat.

De leeszaal nieuwe stijl was voor de medewerkers wel even wennen. Bezoekers daarentegen schijnen met de omwenteling veel minder moeite te hebben gehad. De opzet werkt: vergeleken met twee jaar geleden is het er een stuk levendiger. Ik kom er graag.

Marja Kingma is Curator Germanic Studies bij de British Library.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.