Lifehacking: TL;DR

Ontbreekt het je aan tijd om lange artikelen op internet te lezen? Laat ze samenvatten met behulp van de Chrome-extensie TL;DR.

Door: Leen Liefsoens

De uitdrukking ‘to long; didn’t read’ met bijbehorende acroniem ‘TL;DR’ is internetjargon. Het kan twee dingen betekenen. Ten eerste dat een tekst door een sitebezoeker genegeerd wordt vanwege de lengte. En ten tweede dat er een samenvatting beschikbaar is. Zo worden op de sociale nieuws- en entertainmentwebsite Reddit lange artikelen samengevat. De samenvatting krijgt als voorvoegsel ‘TL;DR’. Deze TL;DR-berichten vormen samen het dagelijkse overzicht van de site (www.reddit.com/r/tldr). Hierdoor kan je snel lange artikelen scannen.

De TL;DR-samenvattingen op Reddit worden gemaakt door de mensen die het artikel toevoegen op de site. Maar de samenvattingen kunnen ook automatisch worden gegenereerd.

De Google Chrome-extensie TL;DR (bit.ly/chrome-tldr) vat een lang artikel op internet voor je samen. Je selecteert de tekst en klikt op het icoon van de extensie. Vervolgens kun je de lengte van de samenvatting aanpassen aan je behoefte en beschikbare tijd. Je hebt de keuze tussen ‘small’, ‘medium’ en ‘large’. Zo reduceer je een tekst van 60 zinnen tot 12, 24 of 36 zinnen. De extensie geeft ook de geschatte leestijd aan. Vooralsnog werkt de extensie alleen voor Engelstalige artikelen.

Omdat het om een automatisch gegenereerde samenvatting gaat, zijn onvolkomenheden in de tekst onvermijdelijk. Zo komt overbodige informatie die meer verwarring oproept dan verduidelijkt, soms toch in de samenvatting terecht. Verder neemt de extensie zinnen uit de tekst ongewijzigd over in de samenvatting – met hier en daar een lastige zinswending als resultaat. Ook kan de extensie niet goed overweg met artikelen die veel cijfermatige informatie bevatten. Maar de extensie, gemaakt en onderhouden door studenten van de Universiteit van Californië (Berkeley), is slimmer dan een automatische samenvattingsbot. De extensie ontleedt de tekst zeer degelijk, om zo de belangrijkste informatie eruit te kunnen halen.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen