Standplaats Londen: de stad wordt smart

Londen heeft ambities om dé smart city van de wereld te worden. Kunnen bibliotheken hier hun rol pakken?

Door: Marja Kingma

Give us the data! Met die uitroep besloot Tim Berners-Lee in 2009 zijn lezing ‘WWW: Past, Present, and Future’ in het Science Museum in de Britse hoofdstad. In juni 2017 riep de Londense burgemeester Sadiq Khan alle Londenaren, zowel in de private als publieke sector, op om hetzelfde te doen. Zijn doel? Ideeën verzamelen over hoe Londen het beste zoveel mogelijk data over de stad en haar inwoners kan vergaren.

Londen groeit

Khans verzoek komt niet zomaar uit de lucht vallen. Naar verwachting zal het inwonertal van de Britse hoofdstad binnen tien jaar de tien miljoen (nu acht miljoen) overstijgen. Dit schept uitdagingen op gebieden als vervoer, planning, economie en milieu, die alleen op een innovatieve manier aangepakt kunnen worden. Een van die manieren is Londen ontwikkelen tot een ‘smart city’, of ‘data hub’, naar het voorbeeld van onder andere Amsterdam. Khan wil van Londen de wereldleider op het gebied van smart cities maken.

Kansen

Data wordt de bron van innovatie om veilige, open en inclusieve oplossingen voor Londenaren te ontwerpen voor de komende decennia. De projectleiders van de Smart London Board sporen publieke instellingen, energiebedrijven, de wetenschap, de creatieve industrie en de technologische gemeenschap aan om samen te werken.

Voor openbare bibliotheken ligt hier een mooie kans. Bibliotheken zouden onder andere een bijdrage kunnen leveren aan het vijf miljoen pond kostende Digital Skills Programme. Met dit programma wil de stad mensen ‘informatiekundig’ maken, zodat zij kunnen bijdragen aan het vinden van toepassingen die datatechnologie biedt. Publieke diensten door de gebruiker, voor de gebruiker. Zo zullen ‘gewone’ Londenaren écht het hart gaan vormen van de smart city in wording, is de gedachte.

Daarnaast kunnen bibliotheken burgers ook wijzen op privacy en de risico’s van privatisering van data, zoals The Guardian onlangs deed in een kritisch stuk over drie Nederlandse ‘smart cities’.

Niet genoemd

Bibliotheken worden vooralsnog niet specifiek genoemd in het consultatiedocument voor Smart London; er wordt slechts in algemene termen gesproken over de ‘publieke sector’. En dat is jammer want bibliotheken kunnen nog een andere rol spelen in smart city-projecten, zoals Edwin Mijnsbergen in het vorige nummer van IP liet zien. Hij beschreef in een geüpdatet artikel hoe in Chattanooga (Tennessee) de gemeente, openbare stadsbibliotheek en de Chattanooga Brigade samenwerken om datasets te verzamelen, ontsluiten en beschikbaar te stellen aan burgers op het portal ChattaData. Hier kan iedereen de openbare datasets gebruiken om applicaties te ontwikkelen. Zo doen burgers echt mee aan het ontwikkelen van oplossingen in hun stad.

Enkele van de meest prominente vertegenwoordigers uit de bibliotheekwereld in Groot-Brittannië zien bibliotheken als ‘platforms’, waar allerlei diensten en typen informatie geboden worden, en waar je naadloos verbonden wordt met informatie uit andere instellingen. Dat blijkt uit recente rapporten die diverse bibliotheekorganisaties voor een parlementaire commissie toelichtten. Dat geeft hoop.

Tech Week

Na de afronding van de openbare consultatie voor Smart London werkt de Smart Londen Board nu aan een ‘roadmap’, die tijdens de London Tech Week in juni gepresenteerd zal worden. Slimme bibliotheken grijpen hun kans. Watch this space.

Marja Kingma is curator Germanic Studies bij de British Library.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.