Standplaats Londen: Business and Intellectual Property Centre

Door: Marja Kingma

Stel, je hebt een geniaal idee voor een nieuw product, of je wilt een eigen zaak beginnen. Ga je dan voor advies naar een bibliotheek? Niet erg waarschijnlijk, wellicht. Toch is dat wat duizenden ondernemers-in-de-dop en uitvinders doen, hier in Engeland. Zij komen naar het Business and Intellectual Property Centre (BIPC) van The British Library in Londen, of sinds een aantal jaren naar een van de tien andere centra die binnen bibliotheken zijn opgericht naar het model van het BIPC. Het BIPC wordt gefinancierd door de overheid en door andere publieke instellingen, zoals de EU en de Arts Council England.
De voormalige Patent Library, een van de zeven bibliotheken die de British Library vormden in 1973, vormt de basis van het BIPC. De collectie omvat zo’n 60 miljoen patenten, intussen aangevuld met marktonderzoekrapporten, databanken en vakliteratuur. Toegang tot de collecties is gratis, op vertoon van een lenerspasje.

Gebruikers wilden echter meer dan toegang tot de collecties en traditionele informatiediensten. Zij hadden behoefte aan daadwerkelijk advies over het opzetten van een eigen bedrijf, of het ontwikkelen van een product. Dat krijgen zij nu ook. Medewerkers zijn bijgeschoold in het geven van advies op het gebied van businessplannen, intellectuele eigendom, sociale media, marketing; alles gericht op het midden- en kleinbedrijf.

Daarnaast werkt het BIPC samen met bekende ondernemers die lezingen, workshops en advies geven. Onderwerpen lopen uiteen van het opzetten en financieren van een eigen bedrijf tot het gebruik van sociale media in marketing.

Het BIPC organiseert tevens netwerkavonden. Het streven is om een laagdrempelige, open omgeving te bieden waar mensen zich op hun gemak voelen, zodat ze blijven terugkomen, hetzij voor nader advies, hetzij voor een workshop of om de collecties te raadplegen. Veel gebruikers zijn geregelde bezoekers van het BIPC en sommigen ontwikkelen zich zelfs tot adviseurs / partners voor de volgende generatie ondernemers-in-de-dop.


Nieuwe serie

Marja Kingma woont sinds 1998 in Groot-Brittannië en werkt sinds 2008 bij de British Library, waarvan zes jaar als curator Nederlandstalige Collecties. In de nieuwe rubriek Standplaats Londen behandelt ze onderwerpen over de Britse bibliotheek- en informatiewereld.


Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen