Standplaats Antwerpen: MoMu ♥ DIVA

Het pand van het ModeMuseum Antwerpen – MoMu ondergaat een ingrijpende renovatie. Daarom is de MoMu-bibliotheek sinds december tijdelijk ingetrokken bij de bibliotheek van het nieuwe diamantmuseum DIVA. Wat brengt deze samenwerking?

Door: Dieter Suls

Begin mei 2018 opende DIVA, het nieuwe diamantmuseum met een hart voor zilver, met een feestelijk openingsweekend. De collecties van het voormalige Diamantmuseum Antwerpen en Zilvermuseum Sterckshof vormen de kern van de collectie van DIVA. In december ging ook de nieuwe bibliotheek van DIVA open. De komende twee jaar zal de bibliotheek tevens toegang bieden tot de bibliotheek van het ModeMuseum Antwerpen – MoMu, dat momenteel is gesloten voor een ingrijpende verbouwing en renovatie.

Dat beide musea in volle transformatie zijn, blijkt niet enkel uit deze verbouwingen, maar ook uit het feit dat musea niet langer deel uitmaken van de provinciale overheid, maar – samen met het Fotomuseum Antwerpen – deel uitmaken van een pas opgerichte stichting: De Museumstichting. Deze stichting biedt niet alleen tal van schaalvoordelen voor de partnermusea (meer dan 120 medewerkers maken er deel van uit), ook garandeert zij voldoende autonomie van de musea. Een mooi voorbeeld van een schaalvoordeel is de recente gezamenlijke ingebruikname van Koha, een open source-bibliotheeksysteem door middel van een gedeeld migratietraject van de drie museumbibliotheken.

Samenwerking vanuit de collectie

Samenwerken is voor de bibliotheekteams van DIVA en MoMu een uitgelezen kans om expertise, collecties, ervaringen en publiek samen te brengen. De bibliotheek van DIVA is met ca. 23.000 publicaties een van de belangrijkste gespecialiseerde collecties over edelsmeedkunst, juwelen en diamant in België. Daarnaast bewaart DIVA ook een historisch en cultureel waardevolle erfgoedcollectie, met een belangrijke verzameling oude drukken en moderne preciosa, zoals originele verkoopcatalogi van Belgische zilverbedrijven.

Dit aanbod wordt aangevuld met een uitgebreide selectie boeken uit MoMu’s bibliotheekcollectie over historische en hedendaagse mode, textiel, etnische kostuums en streekdracht. De MoMu-bibliotheek omvat meer dan 20.000 boeken en catalogi, een vijftigtal lopende tijdschriftenabonnementen en herbergt tevens een diversiteit van speciale collecties, zoals belangrijke (historische) tijdschriftenreeksen, historische archieven en modedocumentatie en is een van de belangrijkste modeverzamelingen in Europa.

Gedeelde infrastructuur

Beide bibliotheekcollecties worden bewaard in een nieuw, state-of-the-art, geklimatiseerd depot, gelegen aan de Antwerpse Suikerrui. Het depot bevindt zich op de derde verdieping en is enkel toegankelijk voor het museumpersoneel. Hoewel ontoegankelijk voor het publiek, is het depot wel voor iedereen zichtbaar vanuit de nieuwe leeszaal, die de verdieping erboven ligt.

De nieuwe bibliotheek is vrij toegankelijk en fungeert als open ontmoetingsplek voor studie, inspiratie en onderzoek. De samenwerking tussen DIVA en MoMu biedt ruimte om te experimenteren, events te organiseren en van elkaars expertise te leren. Bovendien krijgt de bezoeker op deze manier de kans om beide gespecialiseerde bibliotheekcollecties op één plaats te ontdekken.

Dieter Suls is projectcoördinator bij de Bibliotheek ModeMuseum Antwerpen

Deze bijdrage komt uit IP nr. 9 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.