Stadsarchief Oss brengt filmcollectie onder bij BrabantinBeelden

Het net verhuisde Stadsarchief Oss heeft zijn filmcollectie ondergebracht bij BrabantinBeelden, het foto- en filmgeheugen van Brabant. Het gaat om ongeveer zestig smalfilms uit de jaren dertig tot en met zeventig die iedereen nu online kan bekijken.

Sommige films zijn opnieuw gedigitaliseerd. Er is een film bij van een onbekende filmmaker over de bevrijding van Oss in september 1944. Erfgoedspecialist Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss: ‘Het zijn korte stukjes, maar je ziet in deze film de geallieerde vliegtuigen voorbijkomen met de toren van de Grote Kerk in beeld. We zijn dus overduidelijk in Oss. Daarna rijden de Britse tanks en vrachtwagen over het Osse Walplein. En tot slot zijn ook nog enkele seconden bewegend beeld van burgemeester De Bourbon die weer uit de onderduik is teruggekeerd. De filmmaker wist met deze kleine, vluchtige momenten de geschiedenis te vangen.’

Aansluiting bij BrabantinBeelden

Voor Stadsarchief Oss waren Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Regionaal Archief Tilburg en Brabant-Collectie al partner van BrabantinBeelden. Het is een samenwerking tussen Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Regionaal Archief Tilburg, Brabant-Collectie (Tilburg University) en Stadsarchief Oss.

De films zijn online te bekijken op www.brabantinbeelden.nl.