Specialist in detectiesoftware deepfakes DuckDuckGoose haalt 1,3 miljoen op

De tech-startup DuckDuckGoose heeft 1,3 miljoen euro opgehaald in zijn eerste investeringsronde. DuckDuckGoose is internationaal specialist in het ontwikkelen van detectiesoftware om deepfakebeelden en -spraak te ontmaskeren.

Er werd afgelopen week een overeenkomst getekend door het investeringsfonds SI3 van Shaping Impact Group en Ctrl+Alt+Invest, die samen 1 miljoen euro in de startup steken. Eerder dit jaar stapten al Aruma Ventures, Graduate Entrepeneur en Kwetter in voor gezamenlijk drie ton.

Schaalbaar maken

DuckDuckGoose is een voormalige TU Delft-startup. Ceo Parya Lotfi zegt blij te zijn dat investeerders kansen zien met de software. ‘Bankfraude, sextortion, opruiing, maatschappelijke polarisatie: wie kwade bedoelingen heeft, kan met deepfakebeelden veel schade aanrichten.’

Lotfi laat weten dat het bedrijf de investering wil gebruiken om zijn positie in de wereld van digitale identiteit te vergroten. ‘We maken onze technologie ook schaalbaar zodat we later efficiënt de toepasbaarheid ervan kunnen uitbreiden naar andere use cases, zoals non-consensual deepfake adult content, nepnieuws en deepfaketelecommunicatie.’

Wildgroei aan deepfakes

De investeerders laten weten de investering belangrijk te vinden. ‘Zowel financiële partijen, overheden als bedrijven, inclusief (sociale) media, hebben een oplossing nodig om de wildgroei aan deepfakes tegen te gaan’, zegt Lennard Zwart van Ctrl+Alt+Invest.

Tweede Kamer

DuckDuckGoose werkt voor banken en verzekeraars wereldwijd, maar ook voor de Tweede Kamer om mogelijke gemanipuleerde beelden van Kamerleden te onderzoeken. Daarnaast is het Nederlands Forensisch Instituut vaste opdrachtgever. Ook doen internationale veiligheidsdiensten en het Amerikaanse ministerie van Defensie regelmatig een beroep op de deepfakespeurders.