Schrijf een brief om Russisch bibliotheekhoofd vrij te krijgen

De Russische Natalya Sharina, hoofd van de Oekraïense Literatuur Bibliotheek in Moskou, werd in oktober 2015 opgepakt en onder huisarrest geplaatst. De bibliotheek zou volgens de autoriteiten anti-Russische boeken bezitten. Sharina werd begin april ook aangeklaagd voor ‘verduistering’ van bibliotheekgelden. Amnesty beschouwt haar als een gewetensgevangene en vraagt om haar onmiddellijke vrijlating. Zij roept iedereen op een brief te schrijven.

Op 28 oktober doorzochten gewapende en gemaskerde politiemannen de Oekraïense Literatuur Bibliotheek in Moskou op zoek naar ‘anti-Russisch propagandamateriaal’. Er werden computers, geheugensticks, documenten en boeken voor onderzoek meegenomen. Onder de in beslag genomen boeken bevond zich onder meer werk van de Oekraïense nationalist Dmitri Korchinsky, aldus persbureau Reuters. Korchinsky’s boeken zijn in Rusland verboden.
Ook de woning van bibliotheekdirecteur Natalya Sharina werd in oktober 2015 doorzocht. Sharina werd 48 uur vastgehouden en ondervraagd. Sindsdien heeft zij huisarrest. Begin april werd zij ook aangeklaagd voor ‘verduistering’ van geld van de bibliotheek. Ze kan hier tien jaar cel voor krijgen.
De nieuwe aanklacht maakte het mogelijk om haar huisarrest met een jaar te verlengen. Ze mag alleen contact hebben met haar advocaat. Ze mag geen gebruik maken van internet en ze mag niet bellen. Zelfs een korte wandeling buiten wordt haar geweigerd.
Amnesty beschouwt Natalya Sharina als een gewetensgevangene en vraagt om haar onmiddellijke vrijlating. Zij roept iedereen op om een brief te schrijven. Inmiddels zijn er bijna 600 brieven aan Sharina verstuurd.
Ook meedoen? Ga naar amnesty.nl. Lees hier het hele verhaal (pdf)