Scheepvaartmuseum lanceert Straet View

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft de website Straet View gelanceerd. Op de site kunnen bezoekers inzoomen op het Amsterdam van de 17e eeuw, toen de stad het wereldcentrum was van de cartografie.

Met Straet View kan een aantal unieke oude kaarten uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum in detail worden bekeken en gedownload. Het museum schrijft: “Dankzij de scheepvaart werden Nederland en Amsterdam het centrum van de moderne cartografie. De ontdekkingsreizen tijdens de 16e en 17e eeuw brachten in hoog tempo nieuwe informatie over onbekende gebieden. De zeelieden speelden de nieuw verworven kennis door aan kaartenmakers. Wie deze kaarten aandachtig bekijkt, realiseert zich hoe de kaarten het wereldbeeld in die tijd ingrijpend beïnvloedden.”

Vanaf 23 april zijn er ook bijzondere posters van de wereldkaarten van Ortelius en Ptolemeus en een speciale editie van de Europese en Amsterdamse kaarten van Blaeu te koop in Het Pakhuys, de winkel van Het Scheepvaartmuseum. Deze kaarten zijn gedrukt op speciaal Italiaans papier en in beperkte oplage verkrijgbaar. Straet View is onderdeel van de tentoonstelling De Atlassen.

Het  volgende nummer van InformatieProfessional is een geodataspecial, met veel aandacht voor dit onderwerp. Het nummer verschijnt eind april.