Samenwerking Cobra Museum en Guggenheim

Vanaf 5 april tot 31 augustus  toont het Cobra Museum in Amstelveen 51 werken van 44 kunstenaars uit de kerncollectie mid-20th century abstracte kunst van het Guggenheim. Het betreft een groot aantal werken dat door directeur James Johnson Sweeney in de jaren 50 werd aangekocht en waarvan een deel te zien was in de ‘inaugural exhibition’ in 1959 van het door Frank Lloyd Wright ontworpen gebouw.

Voor het eerst is een zo grote hoeveelheid werken uit de collectie van het Guggenheim in Nederland te zien. De tentoonstelling in het Cobra Museum toont werk van grote namen als Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning, en Louise Bourgeios, naast werk van minder bekende kunstenaars zoals Willem Baziotes, José Geurrero en Conrad Marca-Relli. Schilderijen van Europese abstracte kunstenaars uit de collectie van het Guggenheim, waaronder de CoBrA kunstenaars Appel, Jorn en Alechinsky, zijn voor het eerst sinds de jaren 50 weer te zien in Europa.

De samenwerking tussen het Cobra Museum voor Moderne Kunst en het Solomon R. Guggenheim Museum in New York reflecteert de voortdurende ambitie van het museum om de Cobra beweging internationaal uit te dragen. Onlangs nog opende ‘Spirit of Cobra’ in het NSU Museum of Art in Fort Lauderdale (USA) samengesteld door het Cobra Museum. In 2015 volgt o.a. een Cobra tentoonstelling in de Verenigde Arabische Emiraten.

De samenwerking met het Solomon R. Guggenheim in kwam in 2012 tot stand n.a.v. de tentoonstelling Art of Another Kind, in het Guggenheim Museum samengesteld door curatoren Tracey Bashkoff en Megan Fontanella. In deze tentoonstelling, die model staat voor de presentatie in Amstelveen, zijn de Cobra kunstenaars en hun ideeën nadrukkelijk aanwezig. Katja Weitering, artistiek directeur van het Cobra museum zegt over de samenwerking: ‘Het Guggenheim Museum heeft altijd een internationale focus gehad. Volgens Sweeney moest het museum een ‘vitaal organisme’ zijn. De internationale samenwerking van het Cobra Museum met het Guggenheim Museum in New York maakt deel uit van een gezamenlijk streven om de erfenis van vernieuwende na-oorlogse kunstenaars te onderzoeken en uit te dragen.”

Bron: Persbericht Cobra Museum