Ruim drieduizend bezoekers verwacht op World Library and Information Congress in Rotterdam

Van 21 tot en met 25 augustus vindt in Rotterdam het 88ste World Library and Information Congress (WLIC) plaats. Het congres wordt op 21 augustus geopend door prinses Laurentien en Barbara Lison, de president van IFLA. Daarnaast zullen onder anderen demissionair minister Dijkgraaf en demissionair staatssecretaris Uslu spreken tijdens de openingsceremonie.

Ruim drieduizend informatie- en bibliotheekprofessionals uit 130 landen komen volgende week samen in het Rotterdam Ahoy Convention Centre voor het jaarlijkse congres van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA). Tijdens het congres staan de doelen uit de IFLA Global Vision en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties centraal. Vanuit het thema ‘Let’s work together, let’s library’ verkennen de deelnemers hoe bibliotheken kunnen bijdragen aan een duurzame, inclusieve samenleving: een maatschappij waarin iedereen kan meedoen. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen, zijn persoonlijke ontwikkeling, het stimuleren van lezen, het ontwikkelen van taal- en digitale vaardigheden en de vrije toegang tot cultuur, digitale kennis en innovatie.

Theo Kemperman, directeur van Bibliotheek Rotterdam, is voorzitter van het Nationaal Comité (NC), waarin ook de directies van de KB, de VOB, universiteitsbibliotheken en provinciale bibliotheken vertegenwoordigd zijn. Samen met IFLA en congresorganisator K.I.T. organiseert het NC het WLIC.

Hybride congres

Het congres heeft een gevuld en gevarieerd programma. Naast ‘jezelf informeren’ is ook het ontmoeten van collega’s uit de hele wereld een belangrijke reden om het congres te bezoeken, aldus de organisatie. 

Dit jaar wordt het WLIC voor het eerst als hybride congres georganiseerd: op locatie in Rotterdam en online. De online optie bestaat niet alleen uit het kunnen volgen van de belangrijkste sessies, er zijn ook interactieve onderdelen. Zo kunnen online deelnemers van buiten Europa elke dag aan een online sessie voor hun eigen regio meedoen, zijn er online chatmogelijkheden en kunnen ze elkaar virtueel ontmoeten via het Braindate-platform. Vrijwel alle sessies zijn nog tot drie maanden na het congres on demand te bekijken.

Foto boven: Markthal in Rotterdam.

Postersessies WLIC 2022 – fotograaf Vesna Vuksan.