Robots aan de slag bij Bibliotheek Gelderland Zuid

Afgelopen maart presenteerde Muntpunt Brussel de humanoïde robot Zora. Nu volgt Bibliotheek Gelderland Zuid als eerste in Nederland met maar liefst twee robots: Robin en Bibi. Ze worden ingezet om jong en oud vertrouwd te maken met robots en hun techniek. 

In Nederland is de Bibliotheek Gelderland Zuid de eerste bibliotheekorganisatie die interactieve en personaliseerbare robots in huis haalt om haar bezoeker hiermee kennis te laten maken. De Koninklijke Bibliotheek waardeert het innovatieve karakter van dit initiatief in Gelderland en subsidieert dit project. Manager educatie van de bibliotheek Gelderland Zuid zegt op omroepgelderland.nl dat dit initiatief past bij de huidige bibliotheek: ‘Een bibliotheek, en zeker de onze, is tegenwoordig een werkplaats. Een plek waar je kan ontdekken, waar je kan experimenteren. Waar je kan oefenen en kan leren.’

Niet alleen zijn de robots beschikbaar voor bibliotheekbezoekers, de Bibliotheek Gelderland Zuid stelt ze ook beschikbaar voor projecten met basisscholen, voortgezet onderwijs, vrijwilligers en partnerorganisaties zoals SeniorWeb, CoderDojo en iXperium Centre Of Expertise en Puzzled. De Bibliotheek wil op deze manier kennis delen en de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden stimuleren.

De robots die in de bieb gebruikt gaan worden, zijn landelijk bekend als ‘EDDY de onderwijsrobot’. Deze robots zijn begin november geïntroduceerd als nieuw leermiddel in het basisonderwijs.