Een robot als zoekmachine

In Singapore wordt een robot ontwikkeld die het werk van de bibliothecaris verlicht: hij rijdt langs de kasten om een verkeerd geplaatst boek te zoeken en om de collectie te inventariseren.

Op zoek gaan naar een boek dat niet op de juiste plaats in de kast staat, kan voor de bibliothecaris een arbeidsintensieve en ontmoedigende bezigheid zijn. Een robot draait er zijn hand niet voor om en een dergelijke robot wordt momenteel ontwikkeld door het A*STAR’s Institute for Infocomm Research in Singapore. Onderzoekers Renjun Li, Zhiyong Huang, Ernest Kurniawan en Chin Keong Ho werken aan een autonomous robotic shelf scanning (AuRoSS) platform, dat door de bibliotheek navigeert, RFID-tags scant en informatie doorgeeft over verdwenen en verkeerd geplaatste materialen.

De robot kan langs de kasten manoeuvreren en blijft daarbij op de juiste afstand: te ver van de boeken en de antenne vangt het RFID-signaal niet op, te dicht bij de boeken en de antenne komt in contact met de kast. Bij testen bleek de robot tot 99 procent accuraat te scannen.