Reddit sluit contentovereenkomst om AI-model te trainen

Online forum Reddit heeft een overeenkomst gesloten met een AI-bedrijf. Dat mag voortaan forumberichten van Reddit-gebruikers inzetten om zijn kunstmatige intelligentiemodellen te trainen.

De deal van zo’n 55 miljoen dollar van Reddit met een niet nader genoemd groot AI-bedrijf zou een model kunnen zijn voor toekomstige contracten van soortgelijke aard, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Reddit had vorig jaar meer dan 800 miljoen dollar aan inkomsten, ongeveer 20 procent meer dan in 2022. Het in San Francisco gevestigde socialemediabedrijf bereidt momenteel een beursgang voor en de AI-deal zou daarbij kunnen helpen.

OpenAI – het bedrijf achter ChatGPT – sloot in december een contract met het Duitse mediabedrijf Axel Springer voor AI-training. De startup is ook in gesprek met uitgevers zoals CNN, Fox en Time om zijn AI-chatbots te voeden met gegevens. Zo kunnen resultaten nauwkeuriger, relevanter en actueler worden. Dergelijke overeenkomsten gaan we meer zien, verwachten experts.

AI-bedrijven trainden hun modellen eerder met materiaal van het open web en zeiden dat ze daarvoor niet hoefden te betalen. Rechthebbenden kwamen daartegen in het verweer en dat mondde uit in verschillende – nog lopende – juridische procedures,