Rapporten EU-lidstaten beschikbaar over digitale toegankelijkheid

Onlangs hebben de 27 Europese lidstaten van de Europese Unie een rapport gepubliceerd over de status van digitale toegankelijkheid in hun land, of doen dat binnenkort. Dat was een van de verplichtingen in de Europese webtoegankelijkheidsrichtlijn) (Web Accessibility Directive) uit 2016.

Uit de rapporten blijkt dat elk land de rapportage anders heeft aangepakt. Dat maakt het lastig om de resultaten te vergelijken. De rapporten laten wel zien hoe lidstaten omgaan met digitale toegankelijkheid. Zo organiseert Polen elke maand een ‘toegankelijkheidswoensdag’, waarop experts in gesprek gaan met ambtenaren. Malta lanceerde een Facebook-campagne voor meer bewustwording, en België heeft een tool gemaakt om de toegankelijkheid te checken, zo schrijft digitaleoverheid.nl.

Nederland heeft samen met Denemarken het hoogste aantal gerapporteerde toegankelijkheids­verklaringen in de EU. In vergelijking met andere landen heeft Nederland dan ook veel aandacht voor verantwoording en transparantie. De Nederlandse invulling van de Europese richtlijn bevat een aantal unieke aspecten die daaraan bijdragen, bijvoorbeeld de indeling in nalevingsstatus A tot en met E.

De rapporten die van de lidstaten beschikbaar zijn, waaronder dat van Nederland, vind je hier.

[Foto: cc-by-2.0]