Q&A met Elsbeth Kwant

Wat kun je ermee?

De app, gebaseerd op de website Historische Kranten met 8 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s uit de periode 1618-1995, geeft overal in Nederland antwoord op de vraag ‘Wat is hier ooit gebeurd’? Wil je weten wie er vroeger in je huis woonde of verveel je je onderweg, dan kun je kijken hoe je de plek waar je bent (op basis van de gps-locatie van je telefoon) tot 1940 in het nieuws was. De app kun je dus eigenlijk gebruiken op alle momenten dat je normaal Angry Birds of Wordfeud speelt.

Het idee voor de app ontstond tijdens de driedaagse workshop SmartErfgoed in 2011. Hoe ging het verder?

Het idee heeft toen een prijs gewonnen, die beschikbaar werd gesteld door het Mondriaan Fonds. Die prijs was bedoeld om het beste idee ook te kunnen realiseren. Met de hulp van ontwikkelaar René van der Ark, die ervaring heeft met verrijking van data, en een goede projectgroep hebben we de data geschikt gemaakt voor locatieve toepassingen. Dat was behoorlijk ingewikkeld: we hebben eerst zoveel mogelijk locaties verzameld, daarmee gezocht in de kranten en het resultaat vastgelegd. Daarna hebben we een externe ontwikkelaar gezocht voor de app zelf. Dat is We Are Reasonable People in Rotterdam geworden, die hun naam zeker waar hebben gemaakt.

Wat zijn de lessons learned?

Het is een open deur, maar denk vanuit de gebruiker, niet vanuit de data.

Smaakt deze app naar meer?

Natuurlijk! We willen op termijn alle data die we zelf in onze webdiensten aanbieden ook voor derden beschikbaar stellen. Dus er komen zeker nieuwe apps – van ons of van anderen. Dat vrijgeven van data is vanuit auteursrechtelijk perspectief wel een complex proces, dat we stap voor stap aanpakken. Dat is ook de reden dat in de app alleen kranten tot 1940 zijn opgenomen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 12 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen