Project bezitssynchronisatie Nationale Catalogus afgerond

Het project bezitssynchronisatie Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC+)  is afgerond. De collectie Nederland is vrijwel volledig in beeld en heeft een omvang van 6,7 miljoen titels en ruim 36 miljoen items. Dit maakte stichting Bibliotheek.nl gisteren bekend.

Als de landelijke versie van NBC+ live gaat, zullen de volledige collecties van de Koninklijke Bibliotheek, de openbare bibliotheken en Muziekweb zichtbaar en doorzoekbaar worden. Alleen de collecties van Delft, Eindhoven en Haarlemmermeer zijn om verschillende redenen nog niet in de landelijke catalogus opgenomen; zij zullen zelf hun aansluiting later dit jaar regelen.

De omvang van de gezamenlijke collecties komt steeds scherper in beeld. Uit de laatste telling bleek dat er inmiddels ruim 36 miljoen exemplaren in het GGC (Gemeenschappelijk Geautomatiseerd Catalogiseersysteem) zijn geregistreerd. Openbare bibliotheken en Provinciale Service Organisaties (PSO’s) beschikken over ruim 30 miljoen uitleenbare items. In aanvulling daarop zijn ook de collecties van de KB, CDR, SAB en Tresoar (samen 5,5 miljoen items) beschikbaar.

Het aantal titels van de gezamenlijke bibliotheekcollecties was op 1 september 2014 6,7 miljoen. Nu de bibliotheken toewerken naar een integraal aanbod en een Nationale Bibliotheekpas waarmee ieder bibliotheeklid kan lenen bij elke bibliotheek, is het interessant om de lokale collecties te kunnen zien vanuit een landelijk perspectief. Een overzicht van de afzonderlijke collecties is te bekijken op de website van Bibliotheek.nl (PDF).

Afbeelding: Bibliotheek.nl