Dimitri Tokmetzis (1975) wordt dataredacteur bij het nieuwe journalistieke initiatief De Correspondent. Hij was hoofdredacteur/ dataredacteur bij weblog Sargasso.
Wat doet een datajournalist?
Een datajournalist ontsluit digitale data, maakt die ‘schoon’ en analyseert die data om er sporen in te vinden naar verhalen of om verhalen te ondersteunen.
Wat is het belang van datajournalistiek?
In een tijd dat steeds meer informatie uit digitale bronnen komt, heb je journalisten nodig die die bronnen kunnen ontsluiten. Je hebt mensen nodig die de kracht en zwakten kennen van data – want data vertellen zelden een helder verhaal. Je hebt mensen nodig die data kunnen losweken uit hun bronnen, opschonen, analyseren en visualiseren. De meeste journalisten kunnen dit niet. Wat dat betreft loopt de journalistiek erg achter ten opzichte van andere sectoren.
Wat is het verschil tussen je baan bij Sargasso en die bij De Correspondent?
Ik zie veel gelijkenissen, al is het platform van De Correspondent groter. Bovendien is het professioneler opgezet. In mijn nieuwe functie zal ik meer tijd hebben om dieper te graven. Verder zal ik mijn collega’s ondersteunen: bij Sargasso werkte ik veelal voor mezelf of met een vaste redacteur bij ANP.
Zijn er genoeg open databronnen?
Nee. Er zijn veel meer databronnen dan wat nu beschikbaar is. Er wordt gelukkig steeds meer openbaar gemaakt, maar vaak niet in een werkbaar (machine readable) formaat. Of er wordt slechts een deel vrijgegeven (bijvoorbeeld de laatste vijf jaar van een dataset). Op dat punt is er nog veel meer te doen.
Heeft de journalist een alternatief? Voor de databronnen?
Nee. Je kunt de Wet openbaarheid van bestuur toepassen, maar dat kan een behoorlijk frustrerende procedure zijn. Onlangs lag ik nog met de gemeente Utrecht in de clinch omdat ze data niet wilde vrijgeven in een elektronisch format – alleen een lijst op papier. Dat heeft tot een rechtszaak geleid en die hebben we deels verloren.
Welke data zou je het liefst als eerste ontsloten willen zien?
Meer financiële informatie bijvoorbeeld, zoals de uitgaven van ministeries en gemeenten. Ook zou ik graag toegang krijgen tot de data van LinkedIn, om sociale netwerkanalyses te kunnen uitvoeren. Dat ligt nu nog tamelijk gecompliceerd.
Welke studie heb je gedaan?
Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen en een post-doctorale opleiding journalistiek. Momenteel volg ik verschillende cursussen (Python, MySQL).
Je allereerste baan?
Verslaggever bij het Utrechts Nieuwsblad.
Wat is je favoriete site of weblog?
De sites die ik dagelijks bezoek zijn The Economist, The New York Times en Sargasso.
En je favoriete literaire werk?
The Information van James Gleick (hoewel dat non-fictie is). Fictie: misschien wel Anathem van Neal Stephenson.
Welk ebook las je het laatst?
The Emperor of all Maladies – A Biography of Cancer. Ik onderzoek momenteel data over kanker en wil wat meer achtergrondinformatie.
Welk papieren boek las je het laatst?
Bad Pharma van Ben Goldacre – over de misdragingen en gedragingen van de farmaceutische industrie. Heeft het papieren boek nog toekomst? Nee, net zomin als de papieren krant of tijdschrift.
En welke elektronische publicatie las je het laatst?
The Economist.
De beste elektronische uitgave die je kent?
ProPublica – goede journalistiek, lekker nerderig.
Je favoriete vrijetijdsbesteding?
Lezen. Wat zou je willen doen als je geen journalist was? Ik zou wel bij de recherche willen.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 6/ 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen