Door: Michiel Nijhoff
Tijdens het inrichten van de magazijnen van het INHA (Institut Nationale d’Histoire d’Art) weerklonk in Parijs ‘Riders on the storm’ van The Doors uit een ghettoblaster, zo valt In Le Monde van 11 januari jl. te lezen. Gregoriaans gezang ware toepasselijker geweest. De leeszaal van het INHA, de voormalige leeszaal van de Bibliothèque Nationale in de rue Richelieu, is bij uitstek een tempel van het boek. Het is bovendien een van de mooiste leeszalen ter wereld. Hij is gemodelleerd naar de San Marco in Venetië, een kerk met een aantal koepels in de vorm van een Grieks kruis, achter het altaar de sarcofaag met het lichaam van de evangelist, zo nauw geassocieerd met het boek.
De spectaculaire Parijse leeszaal van Henri Labrouste (1801-1875) uit 1859 bestaat uit een aantal sierlijke gietijzeren koepels op ranke pilaren. Op de plaats waar zich in de San Marco het altaar bevindt, werden hier de boeken uit het magazijn uitgegeven. Het boek als hostie: in den beginne was het woord.
Nadat de Bibliothèque Nationale het grootste gedeelte van haar collectie had overgebracht naar de nieuwe Bibliothèque François Mittérand, kwam er plaats voor de INHA. De bibliotheken van Jacques Doucet (450.000 banden), de Réunion des Musées Nationaux (300.000) en de École Nationale des Chartes (150.000) vormen de kern van deze gigantische nieuwe bibliotheek, die nu in volle pracht opent voor publiek. Op 14 en 15 januari waren de eerste open dagen. De restauratie van de leeszaal van Labrouste is nu voltooid, zijn Salle Ovale in hetzelfde gebouw wordt nu gerenoveerd en zal in 2020 opengaan.
Michiel Nijhoff is teamleider informatiecentrum van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen