Overheidsorganisaties blijven ondanks politieke druk in de Amerikaanse cloud

Ondanks zorgen in de Tweede Kamer blijven overheidsorganisaties op grote schaal Amerikaanse clouddiensten gebruiken, zoals Microsoft 365 en Azure. 

Dat blijkt uit onderzoek van BNR bij zeventien grote overheidsorganisaties, waaronder DNB, UWV en het RIVM. Geen van deze partijen is gestopt met het gebruik van Amerikaanse platforms. Er worden ook geen concrete stappen genomen hierin. Alleen de IND meldt geen Amerikaanse cloud te gebruiken. 

Vrijwel allemaal gebruiken de overheidsinstanties met name Microsoft, meestal voor e-mail en samenwerking. Soms ook voor opslag en data-analyse zoals de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en het RIVM.

Groot risico aan Amerikaanse cloud

Dat overheidsorganen in de Amerikaanse cloud blijven zitten, staat haaks op de zorgen in de Tweede Kamer. Recent werden negen moties aangenomen die pleiten voor een vertrek uit Amerikaanse clouds en inzet op Europese alternatieven of een ‘Rijkscloud’. De Kamer vreest al jaren dat wetten als de Amerikaanse Cloud Act buitenlandse toegang tot gevoelige informatie mogelijk maken. De oplopende geopolitieke spanningen versterken die bezorgdheid.

Volgens experts zijn de risico’s om in de cloud te blijven groot. ‘Je maakt jezelf heel kwetsbaar als je haast een glazen huis bent voor buitenlandse overheden’, zegt Vincent Böhre van Privacy First.

‘Afhankelijkheid van Microsoft steeds riskanter’

De Volkskrant meldt dat de innige verwevenheid tussen de Nederlandse overheid en systemen van Microsoft in toenemende mate een risico is. Een mailblokkade bij het Internationaal Strafhof toont dat aan, zo schrijft de krant. De hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, Kamil Khan, krijgt sinds kort bij het inloggen van zijn e-mail de volgende melding te zien: ‘Uw account is momenteel geblokkeerd.’ Berichten, die nog naar zijn mailaccount worden gestuurd, kan Khan niet meer lezen.

Het gaat hier om een beslissing van Microsoft, dat daarmee uitvoering geeft aan sancties die de Amerikaanse president Donald Trump instelde tegen het Strafhof. Deze sancties zijn weer een reactie op arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische premier Netanyahu.