Operatie Opnieuw Opstarten op 31 maart tijdens de Staat van het Internet 2022

Op donderdag 31 maart, 16-18 uur, vindt de vierde Staat van het Internet plaats, waar Waag samen met SIDN Fonds, De Groene Amsterdammer, CTO Amsterdam en OBA de peilstok steekt in het internet. Mensenrechtenadvocaat Nani Jansen Reventlow geeft dit jaar de lezing.

In de begindagen van het internet waren de idealen groot: een open, nieuwe, vrije wereld waarin iedereen gelijk is, maar 25 jaar later staan we er heel anders voor. De kritiek op bigtech zwelt aan. Waar sociale media en online diensten lang konden opereren onder troebele gebruiksvoorwaarden en met ondoorzichtige algoritmes, komt nu schandaal na schandaal aan het licht. Het scala aan problemen omvat grote vraagstukken als privacy, zelfbeschikking, propaganda en platformisering. Hoe komen we tot een internet dat open, eerlijk en inclusief is?, vraagt Waag. En wat is er echt nodig om over te stappen van de oude, troebele sociale media naar nieuwe initiatieven? ‘Tijd om te rebooten. In de Staat van het Internet 2022 starten we Operatie Opnieuw Opstarten.’

De lezing wordt dit jaar gegeven door Nani Jansen Reventlow, prijswinnende mensenrechtenadvocaat, gespecialiseerd in strategische procesvoering op het snijvlak van mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en technologie. De bijeenkomst is fysiek bij te wonen in de Theaterzaal van OBA Oosterdok, maar ook online. Beide zijn gratis. Aanmelden kan hier.

Edities de Staat van het Internet

Op 15 januari 2019 trapte Waag af met de eerste editie van de Staat van het Internet. Sindsdien staat de organisatie jaarlijks stil bij het moment waarop voor Amsterdam het internet als publiek domein toegankelijk werd. Op 15 januari 2022 was het 28 jaar geleden dat de Digitale Stad haar deuren opende en het internet publiek toegankelijk werd. Tijdens de eerste editie in 2019 verzorgde José van Dijck (hoogleraar Media en Digitale Samenleving Universiteit Utrecht) de lezing, waarin ze inzoomde op de rol van platforms in de publieke ruimte. In 2020 ging Jaap-Henk Hoepman (expert privacy by design) in op onze digitale identiteit. In 2021 sprak Sennay Ghebreab over bias in algoritmes. 

Je kunt de lezingen terugkijken via onderstaande links:


Foto: Nani Jansen Reventlow
Fotocredit: Tetsuro Miyazaki