Fagel-videoserie KB en The Library of Trinity College compleet

De reeks van negentien video’s over de Fagel-collectie, waaraan de KB heeft samengewerkt met The Library of Trinity College in Dublin, is afgerond. De serie neemt de kijker terug naar de tijd van de Haagse regentenfamilie Fagel en de bibliotheek die zij gedurende anderhalve eeuw opbouwde en die nu in Dublin bewaard wordt. 

Sinds 2020 werkt de KB samen met The Library of Trinity College aan het Unlocking the Fagel Collection-project om de enorme, geheel bewaard gebleven privébibliotheek van de Fagels vindbaar te maken voor onderzoekers en geïnteresseerden. De collectie bevat zeldzame en unieke handschriften, gedrukte boeken, pamfletten, kaarten en atlassen uit de vroegmoderne tijd. Vermoedelijk zijn er ook nog vele onontdekte schatten, aangezien de twintigduizend boeken en twaalfduizend pamfletten nog nooit goed zijn beschreven.

The Library of Trinity College is momenteel bezig om de Fagel-collectie te beschrijven en te digitaliseren. Naar verwachting zullen de ruim dertigduizend stukken in 2023 beschreven zijn. De Nederlandse boeken uit de Fagel-bibliotheek worden ook opgenomen in de STCN (bibliografie van Nederlandse drukken tot 1801).

De video’s zijn opgenomen in Den Haag en Dublin en belichten de geschiedenis van de familie, de totstandkoming van de collectie en de hoogtepunten daaruit.

Foto: de Long Room in The Library of Trinity College in Dublin. Op een van de achterliggende etages is de Fagel-collectie geplaatst.
Fotocredit: Gill Whelan