Ongeopende brief aan Otto Frank bij COMM te zien

In de nalatenschap van posthistoricus Stefan Drukker is onlangs een ongeopende brief aan Otto Frank, de vader van Anne Frank, gevonden. De brief is afkomstig van verzekeringsmaatschappij Gresham en werd ontdekt door een van de medewerkers van Veilinghuis Corinphila te Amstelveen dat de nalatenschap mag veilen. Van 25 augustus t/m 9 september a.s. is de brief bij COMM te aanschouwen alvorens de veiling bij het Veilinghuis start op 21 september 2018.

Als museum voor communicatie heeft COMM het doel om de impact van communicatie in ons dagelijks leven te laten ervaren. Met de brief aan Otto Frank wil het museum laten zien dat “communicatie uit het verleden nog lang doorklinkt”.

Bijzondere vondst

De brief aan de heer Frank werd in 1942 naar de woning aan het Merwedeplein 37 (Amsterdam) gestuurd, waar het gezin op dat moment al niet meer woonde. Als gevolg van de Duitse bezetting en Jodenvervolging zat het gezin al verscholen in het Achterhuis aan de Prinsengracht. De brief heeft het gezin hierdoor nooit bereikt.

De brief

De envelop en inhoud zijn afkomstig van de Britse Verzekeringsmaatschappij Gresham lokaal Amsterdam. Op de voorkant van de met 5 cent gefrankeerde brief is met potlood “onbekend” geschreven en is een violet stempel “TERUG AFZENDER” te zien. Op de achterkant ziet men de stempel ‘woont niet op … / nader adres in de wijk onbekend’ en zijn nogmaals het adres en de datum met de hand geschreven.
Het openingsbod is door het Veilinghuis gezet op € 500,-.

Nog meer ongeopende brieven

De ongeopende brief aan Otto Frank is een link naar de collectie van COMM, waarin de brievenkist van Simon de Brienne een topstuk is. De Brienne kist bevat honderden ongeopende brieven de 17e eeuw. Met een moderne techniek kunnen we de brieven scannen en lezen zonder deze te openen.