Onderzoek: tools voor open wetenschap

Vogin IP-lezing 2015

UtopiaDocs

Het heeft een tijd geduurd maar nu zijn ze er dan toch: speciale pdf-readers voor de wetenschap. Als je UtopiaDocs gebruikt om pdf’s te lezen, krijg je in een aparte kolom veel handige informatie: de geformatteerde verwijzing naar het stuk, gebruikscijfers via Altmetric, en een literatuurlijst met aanklikbare referenties. Ook kun je, door een stuk tekst te markeren, doorzoeken naar gerelateerde literatuur (in PubMed, Google Scholar en Wikipedia). Vraag is wel of UtopiaDocs de concurrentie aankan met moderne reference management-systemen die ook ingebouwde pdf-readers hebben.

utopiadocs.com

Publons

Een andere praktische en voor vernieuwing van de wetenschappelijke communicatie belangrijke site is Publons. Hier kunnen wetenschappers peer reviews die zij hebben geschreven (al dan niet anoniem) claimen en er daarmee de credits voor krijgen. Dat is belangrijk bij subsidieaanvragen en sollicitaties. Het idee is ook dat wetenschappers dan meer zullen willen investeren in review-werk, waar de kwaliteit van publicaties van kan profiteren. Publons helpt zo mee wetenschap betrouwbaarder te maken en is een steun in de rug voor bewegingen als Science in Transition.

publons.com


Website & workshop op VOGIN-IP-lezing

Op zoek naar meer van dit soort tools voor open wetenschap? Je vindt ze op ‘101 innovations in scholarly communication’ (https://innoscholcom.silk.co), een site die Jeroen Bosman en Bianca Kramer, beiden werkzaam bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht, onlangs hebben gemaakt. Tijdens de VOGIN-IP-lezing op 26 maart in Amsterdam geven Kramer en Bosman een workshop over dit onderwerp (vogin-ip-lezing.net).


Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen