Onderzoek: 196% toename van cyberaanvallen op Oekraïense regering en militaire sector

Cyberaanvallen op de Oekraïense regering en militaire sector zijn in de eerste drie dagen van de strijd met 196% gestegen. Cyberaanvallen op Russische organisaties namen met 4% toe. Dit blijkt uit gegevens van Check Point Research (CPR) over cyberaanvallen die zijn waargenomen rond de oorlog in Oekraïne.

Andere regio’s over de hele wereld zagen een netto afname van cyberaanvallen per organisatie, constateert CPR. Phishing-e-mails in de Oost-Slavische talen vertienvoudigden, waarbij een derde van die phishing-e-mails was gericht aan Russische ontvangers die werden verzonden vanaf Oekraïense e-mailadressen. CPR waarschuwt ook voor frauduleuze e-mails van nep-Oekraïense steunfondsen die worden verzonden naar mensen die vanuit het buitenland willen doneren aan Oekraïne. Zahier Madhar, security engineer bij Check Point Software: ‘Het is belangrijk om te begrijpen dat de huidige oorlog ook een cyberdimensie heeft, waarbij mensen online een kant kiezen, van het dark web tot sociale media. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne polariseert de cyberruimte.’

De statistieken die CPR gebruikt, bevatten data die zijn gedetecteerd door Check Point’s Threat Prevention-technologieën, opgeslagen en geanalyseerd in ThreatCloud. Laatste biedt realtime informatie over bedreigingen die is afgeleid van honderden miljoenen sensoren wereldwijd via netwerken, eindpunten en mobiele apparaten, verrijkt door AI.

Meer informatie en een aantal veiligheidstips, onder meer voor veilig doneren, vind je hier.