NWO scherpt subsidievoorwaarden voor open access aan

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) scherpt per 1 december haar subsidievoorwaarden op het gebied van open access aan. Dit betekent dat alle publicaties die voortkomen uit een ‘call for proposals’ die NWO na deze datum openstelt, op het moment van publicatie direct openbaar toegankelijk moeten zijn.

NWO is voorstander van open access: directe en vrije toegang tot wetenschappelijke publicaties voor iedereen. De wetenschap als geheel, en daarmee ook individuele onderzoekers, hebben er veel bij te winnen. Zo zijn openbare publicaties meer zichtbaar dan publicaties in abonneetijdschriften. Hierdoor worden deze publicaties makkelijker gevonden en vaker geciteerd.
Om een bijdrage te leveren aan de brede internationale beweging naar open access heeft NWO per 1 december haar subsidievoorwaarden op dit gebied aangescherpt. Naar eigen zeggen is de organisatie wereldwijd de eerste nationale wetenschapsfinancier die een dergelijke stap zet. Dit betekent dat alle publicaties die voortkomen uit een ‘call for proposals’ die NWO na deze datum openstelt, niet langer ‘zo snel mogelijk voor het publiek toegankelijk’ zijn maar ‘op het moment van publicatie,’ direct dus.
NWO wil met deze aanscherping bijdragen aan de doelstelling van staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De staatssecretaris stelt dat in 2024 100% van de met publiek geld gefinancierde publicaties open access moeten zijn.