NUV bereidt verdere juridische stappen voor tegen Tom Kabinet

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) is bereid de dialoog aan te gaan met de verkoopsite van tweedehands e-boeken Tom Kabinet, zegt NUV-directeur Geert Noorman in een gesprek met Boekblad. Tegelijkertijd bereidt de brancheorganisatie verdere juridische stappen voor. Afgelopen maandag besloot de Amsterdamse voorzieningenrechter dat de website Tom Kabinet verder mag gaan met het verkopen van tweedehands elektronische boeken.

Het NUV had gevraagd om een verbod, omdat het vindt dat het systeem van Tom Kabinet ‘zo lek als een mandje’ is. Op Tom Kabinet kunnen e-books worden doorverkocht als de originele eigenaar belooft om zijn eigen kopie te verwijderen. Volgens het NUV  kan dat echter niet gecontroleerd worden, ondanks het feit dat  Tom Kabinet een watermerk aan beschikbare titels toevoegt, zodat e-books niet meerdere malen kunnen worden doorverkocht. Noorman daarover: “Ik twijfel niet aan hun goede bedoelingen, maar we geloven niet in hun garanties. Ze kunnen nooit garanderen dat er geen gestolen boeken worden aangeboden en gebruikers hun kopieën verwijderen.’ Ik denk dat internet vraagt om een wezenlijk andere benadering: ‘Online zie je een verschuiving van eigendom naar toegang. Kijk naar Spotify en Netflix.’

De redactie van Tom Kabinet reageert opgetogen op de uitspraak van de rechter en schrijft: “Verkopers, kopers, goed nieuws, we kunnen door! Dank voor jullie steunbetuigingen de afgelopen tijd! Tom gaat de komende tijd de site verder verbeteren. Ik hoop jullie vaak te zien.”

De volledige uitspraak van de rechtbank Amsterdam is te vinden op de website De Rechtspraak. Op Vakblog schrijft Raymond Snijders uitgebreider over de zaak.