NIOD zoekt datasteward/informatiespecialist

Heb je interesse in vraagstukken over veranderingsprocessen op het gebied van informatie- en archiefbeheer in complexe organisaties? Neem je graag het initiatief? Vind je het leuk om wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen op het gebied van (onderzoeks)datamanagement? En heb je hart voor wetenschap en archiving by design? Dan ben jij degene die we zoeken bij het NIOD voor de functie:

datasteward/informatiespecialist (1 fte)

Dit ga je doen

De nieuwe datasteward/informatiespecialist draagt actief bij aan het vormgeven van een hoogwaardige datamanagementcultuur binnen het NIOD. Je bent medeverantwoordelijk voor het datamanagement in (grote en kleine) onderzoeksprojecten en het optimaliseren van de (digitale) informatiehuishouding bij het NIOD.

Bij het NIOD is een professionalisering gaande op het gebied van de (digitale) informatiehuishouding. Zo gaan we werken met Microsoft 365 en Teams en integreren we onderzoeksdata in onze collectie op basis van de FAIR principes en Open Science. Daarom zijn we op zoek naar iemand die niet alleen de organisatie adviseert en ondersteunt bij de implementatie hiervan, maar ook praktische werkzaamheden uitvoert.

In de dagelijkse praktijk ben je bezig met bedrijfsprocessen en werkinstructies om het datamanagement (verder) vorm te geven. Je adviseert en ondersteunt collega’s en monitort de kwaliteit in het dynamische archief-en documentbeheer van het NIOD. Een groot deel van je tijd word je ingezet op het nationale onderzoek naar 20 jaar Nederlandse inzet in Afghanistan. Je voert onder andere de volgende werkzaamheden uit, waarbij je nauw samenwerkt met het secretariaat, het project- en programmamanagement en een andere datasteward:

 • Je beheert het dynamische werkarchief van het NIOD en verzorgt en bewaakt de ontsluiting van (interne) documenten en dossiers;
 • Je ondersteunt onderzoekers voorafgaand aan een onderzoeksproject bij het opstellen van een datamanagementplan (DMP);
 • Je houdt tijdens een onderzoeksproject (toe)zicht op de naleving van het DMP door onderzoekers waar nodig te begeleiden bij het creëren, verzamelen en opslaan van onderzoeksdata, bestanden, gegevens en correspondentie (e-mails);
 • Je stelt beleid op voor het beheren van data in het instituut;
 • Je adviseert en disciplineert collega’s in het correcte gebruik van archief- en informatiesystemen.

Dit breng je mee

 • Je hebt een relevante opleiding op minimaal hbo-niveau of vergelijkbaar niveau verkregen door werkervaring;
 • Je hebt kennis van relevante wet- en regelgeving, zoals de Archiefwet, de Woo en de AVG;
 • Je hebt plezier in het gestructureerd werken met data en informatie en je denkt graag mee hoe we processen en systemen kunnen verbeteren;
 • Je bezit een goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands en in het Engels;
 • Affiniteit met wetenschappelijk onderzoek is een pre;
 • Als je daarnaast beschikt over een coöperatieve, zorgvuldige, organisatiesensitieve, probleemoplossende en vasthoudende instelling, weten we zeker dat onze informatiehuishouding bij jou in goede handen is.

Wil je meer weten?

Neem contact op met Victor-Jan Vos, hoofd Collecties en Diensten.

Direct reageren?

Gebruik de sollicitatieknop in deze link voor het uploaden van je motivatie brief en cv.

Over het NIOD

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies werd op 8 mei 1945 opgericht om met onafhankelijk onderzoek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië in kaart te brengen. De laatste decennia is deze expertise uitgebreid tot onderzoek naar van massaal geweld en genociden in Europa en elders in de wereld. Het NIOD is een wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijk sterk maatschappelijk georiënteerd instituut.

Naast wetenschappelijk onderzoek stelt het NIOD zijn collecties open voor zowel professionals als particulieren. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand van het Rijksvastgoedbedrijf in het centrum van Amsterdam. Het beheert in huis 3 kilometer archief, een bibliotheek met 75.000 titels en een grote fotocollectie. Het NIOD telt circa 75 medewerkers. Het is een van de vijftien instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 3.226 en maximaal € 5.090 bruto per maand bij een fulltime dienstverband (schaal 10 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW). Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden. Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Het aanvragen van een VOG kan onderdeel uitmaken van de indiensttredingsprocedure.

Diversiteit & Inclusie

De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.