AIVD zoekt documentalist

Functieomschrijving 

Informatie is heel belangrijk voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het is de basis van ons werk en we houden Nederland ermee veilig. Vind jij informatie en de vastlegging hiervan het mooiste wat er is? Werk je zorgvuldig en wil je mensen graag van dienst zijn? Dan past de baan van documentalist bij één van onze hechte teams goed bij jou.

Wat ga je doen?

Bij de AIVD doen we onderzoek en daarbij verzamelen we informatie. Deze informatie moet zo worden opgeslagen dat we alles snel kunnen terugvinden. Ook moeten we kunnen uitleggen waarom we bepaalde informatie hebben verzameld en opgeslagen. Jouw leidinggevende of zelfs de minister kan daar namelijk om vragen. Dat is jouw belangrijke werk als documentalist. Jij bent voor je team dus de informatiespecialist en verantwoordelijk voor uniforme vastlegging. Bij alles wat binnenkomt vraag jij je af: wat is het, wat betekent het en waar hoort het thuis? Vervolgens sla je de gegevens op in onze speciale systemen. Je kent deze systemen door en door en denkt mee aan de verdere ontwikkeling ervan. 

Als collega’s op zoek zijn naar informatie kun jij het dus meteen terugvinden. Of je ziet verbanden met andere informatie. Natuurlijk laat je dit direct weten aan je collega’s van de onderzoeksteams. Soms ga je zelf op zoek naar aanvullende informatie in open bronnen. Soms ligt er veel werk op je te wachten en is het doorwerken tot het af is. Soms gaat een onderzoek opeens een andere kant op en beweeg je daarin mee. Afwisselend en verantwoordelijk werk dus, waarbij je het team en de organisatie laat profiteren van jouw kennis.

Wat krijg je daarvoor terug?

Jij weet en ziet alles! Het geeft echt een kick als je jouw team kan wijzen op relevante informatie. Reken maar dat dat gewaardeerd wordt. Omdat je de informatie als geen ander kent, geven we je veel ruimte om met ideeën te komen. Bijvoorbeeld om nog slimmere zoekopdrachten te bedenken of als we een proces handiger kunnen inrichten. Wat jouw werk echt bijzonder maakt? Je helpt mee om Nederland veilig te houden.

Functie-eisen

Jij vindt informatie en de vastlegging het leukste wat er is. Je schat snel in of iets belangrijk is, je kunt zorgvuldig werken en je vindt het fijn om jouw collega’s van de onderzoeksteams te helpen. Je bent geïnteresseerd in wat zij doen, want daardoor doe jij je werk ook beter. Soms heb je al een antwoord voordat de vraag is gesteld! Je gaat gewoon door als er veel werk ligt (ook als er telkens werk bij komt) en laat je niet snel afleiden. Als je met iets belangrijks bezig bent, maak je dat af. Daarnaast:

  • beschik je over hbo-werk- en denkniveau met minimaal een mbo 4-opleiding;
  • weet je het nodige van documentaire informatiesystemen en het zoeken in (digitale) bronnen;
  • kun je Engelse informatie begrijpen.

De AIVD omarmt diversiteit en inclusie en wil graag dat medewerkers zich thuis voelen. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten zijn een verrijking voor onze organisatie. Bij ons is iedereen die aan de voorwaarden voor een Verklaring van geen bezwaar (VGB) voldoet welkom, ongeacht culturele achtergrond, arbeidsvermogen, leeftijd, gender of seksuele voorkeur. Samen werken we aan de veiligheid van Nederland.

Informatie over de organisatie

De AIVD beschermt de democratie tegen nationale en internationale dreigingen, zodat we in vrijheid kunnen leven. Als je bij de AIVD werkt, ben je verbindend, wendbaar, gewetensvol en moedig. Bij de AIVD doe je werk dat ertoe doet: elke minuut van de dag. We waken, vaak onzichtbaar, over Nederland en zijn bevolking. We doen daarvoor onderzoek in binnen- en buitenland. De AIVD doet wat nodig is om te voorkomen dat staten, organisaties of personen onze rechtsstaat tegenwerken, ondergraven of aanvallen. Ons werk doen we niet alleen. De AIVD heeft haar eigen rol in het netwerk van overheidsorganisaties die de veiligheid van Nederland beschermen.

De AIVD is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De taken van de AIVD zijn vastgelegd in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017).

Arbeidsvoorwaarden

Salarisschaal: 08 – € 2.945,77 tot € 3.954,44 (toelage € 160,53 tot € 486,13)
Soort dienstverband: tijdelijk met uitzicht op vast
Contractduur: 1 jaar
Uren per week: 32-36
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Meer informatie over de vacature en procedure

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Wervingsbureau via telefoonnummer: 079-320 53 73 (op werkdagen van 9:00 uur tot 17:00 uur). Voor meer informatie over de arbeidsvoorwaarden bij het Rijk kun je kijken op minbzk.nl of werkenvoornederland.nl.

Solliciteren? 

Stuur ons uiterlijk 23 maart 2024 een cv en sollicitatiebrief waaruit duidelijk en onderbouwd je motivatie blijkt om te willen werken bij de AIVD. Na de sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om te solliciteren. Je sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen wanneer je op de juiste manier, via de daarvoor bestemde sollicitatieknop in deze link reageert. Je uitgebreide motivatie is ingevuld en je cv is bijgesloten.

We vragen je om niet met anderen te spreken over je sollicitatie bij de AIVD. Het kan je sollicitatie en eventuele loopbaan bij de AIVD schaden en je veiligheid in gevaar brengen. Om veilig te solliciteren, raden we je sterk aan je online sollicitatie vanuit Nederland te versturen. Verblijf je in het buitenland, wacht dan tot je weer in Nederland bent. Een veiligheidsonderzoek op niveau A, psychologische onderzoeken, het opvragen van referenties en online screening zijn daarom onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Om in aanmerking te komen voor een functie bij de AIVD moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en (in principe) de afgelopen tien jaar in Nederland hebben gewoond. Ook aan je eventuele partner en andere mensen in je omgeving worden bepaalde eisen gesteld.

Houd er rekening mee dat de selectieprocedure, inclusief het veiligheidsonderzoek, ongeveer zes maanden in beslag kan nemen.

De AIVD gebruikt een digitale manier om te solliciteren. Houd er rekening mee dat het invullen van het sollicitatieformulier mogelijk technische problemen met zich meebrengt. Wacht dus niet tot het laatste moment met solliciteren.