Nieuwe serie over toekomst journalistiek van Pakhuis de Zwijger en Free Press Unlimited

De succesvolle online serie Emerging Stories over de toekomst van de journalistiek, een initiatief van Pakhuis de Zwijger en Free Press Unlimited, heeft een vervolg gekregen. Thema van de sessie op woensdag 14 oktober is ‘Robot journalism: could artificial intelligence replace reporters?’, om 18:30 uur te volgen op de websites van beide organisaties.

Waar vorig seizoen de focus lag op de impact van het coronavirus op het journalistieke veld wordt in dit seizoen onderzocht ‘hoe we vorm kunnen geven aan de onzekere tijden die voor ons liggen’. Hoe ziet de toekomst van de journalistiek eruit? De komende weken bespreekt Emerging Stories elke woensdagavond deze vraag vanuit verschillende invalshoeken.

Belang betrouwbare informatie

‘Onafhankelijke journalisten spelen een cruciale rol bij het verstrekken van betrouwbare informatie aan het publiek’, stellen de initiatiefnemers. ‘Van groot belang, zeker in tijden van crisis. In coronatijd hebben media hun publiek zien verdubbelen of verdrievoudigen. Toch zijn de vooruitzichten voor het voortbestaan van onafhankelijke media somber. Wereldwijd staan veel mediakanalen op de rand van faillissement door de economische crisis, maar ook door het falen van traditionele bedrijfsmodellen. Als we het voortbestaan van onafhankelijke journalistiek willen verzekeren moeten we op zoek naar nieuwe verdienmodellen, nieuwe oplossingen, boeiende ideeën en een positieve sfeer en energie. Tijdens de serie duiken we het onderwerp in met internationale journalisten, fotografen, filmmakers en wetenschappers om te praten over hun emerging stories en het belang van journalistiek. Want juist in deze onzekere en veranderende tijden zijn betrouwbare informatie en onafhankelijke media belangrijker dan ooit.’