Er komt in oktober geen kleine fysieke VOGIN-IP-bijeenkomst, maar wel een tweede reeks online lezingen en workshops, die al deze maand van start gaat. Hieronder het programma tot zover bekend.
Online workshop ‘De strijd om de lijsttrekker in aanloop naar de verkiezingen van 2021’ – De waarde van onderzoek bij het nieuws doorzoeken, analyseren en presenteren
Marlies Segers (LexisNexis)
Dinsdag 22 september 2020, 14:00-15:30 uur
In 2021 zijn er weer verkiezingen en in de media verschijnen nu al diverse uitingen hierover. Samen met Marlies Segers, customer success manager bij LexisNexis, kijk je naar die verschillende nieuwsbronnen. Wat zeggen deze over de aankomende verkiezingen en wat kun je hieruit opmaken? Aan wie besteden de kranten de meeste aandacht? Hebben de peilingen ook invloed op de hoeveelheid artikelen over die politieke partij? En in hoeverre beïnvloedt de actualiteit wie er lijsttrekker wordt? Een unieke kans om te werken met de database van LexisNexis. Met behulp van een (tijdelijk) persoonlijk account log je hierop in waarna je samen met Marlies stapsgewijs de juiste zoekvragen opbouwt en met de resultaten probeert om het nieuws te analyseren. De workshop is bedoeld om daadwerkelijk aan de slag te gaan en meer inzage te krijgen in het voorbereiden en analyseren van grote hoeveelheden data.
Online lezing How to make knowledge graphs work for humans?
Laura Hollink (Centrum voor Wiskunde & Informatica – CWI)
Vrijdag 25 september 2020, 11:00-12:00 uur
We gebruiken inzichten uit de cognitieve psychologie om mens-machine-interactie te verbeteren. We kijken daarbij vooral naar de ‘Basic Level Theorie’. Uit experimenten in de cognitieve psychologie is gebleken dat er een niveau van abstractie is in een hiërarchie van concepten waarop mensen taken sneller en beter uitvoeren dan op andere niveaus – het zogenaamde basic level. Onze stelling is dat mens-machine-interactie zou verbeteren als applicaties zouden ‘weten’ welke concepten de basic level-concepten zijn. Wij hebben daarom een methode ontworpen om basic level-concepten automatisch te identificeren. De methode kan op grote schaal worden toegepast, bijvoorbeeld op Knowledge Graphs.
Online workshop Smart Queries for Smart Searching: online course in the best Boolean search techniques
Arno Reuser
Woensdag 30 september 2020 (volgeboekt) en woensdag 14 oktober 2020, 9:00-12:30 uur
This three hour hands-on course goes well beyond what you usually find in similar courses on the Internet. The course in Boolean Logic for information professionals will discuss and demonstrate a systematic method of designing and building pretty exact Boolean queries that will return exactly what you want. In other words: smart queries for smart searching. The three Boolean operators will be discussed in detail with exactly how and when to use them as well as the many pitfalls and errors many professionals make when trying to compile productive queries. In addition, two other operators that are commonly used in information retrieval will be discussed along the same lines. The techniques used will be applicable in any search engine and any online database. There will be plenty of exercises for you to try, from basic to advanced to almost undoable. Exercises will be available on the training website for you to try at your own discretion.
Het materiaal voor de workshop is Engelstalig. Als er geen anderstalige deelnemers zijn, zal de workshop wel in het Nederlands worden gegeven. Elke 45 minuten zal er een korte pauze zijn. Na twee maanden krijgen deelnemers een gratis follow-up voor Questions & Answers.
Online lezing Metadata – bouwstenen van open wetenschap
Bianca Kramer (Universiteitsbibliotheek Utrecht)
Donderdag 8 oktober 2020, 14:00-15:00 uur
Metadata (data over bijvoorbeeld publicaties en datasets) zijn een belangrijk onderdeel van de wetenschap – ze maken het mogelijk het ‘landschap’ van wetenschap in kaart te brengen, en daarmee resultaten vindbaar te maken en discussie over wetenschappelijke theorieën en observaties door de tijd te volgen. Een open infrastructuur is daarvoor van belang: transparant, toegankelijk voor mensen en machines, en vrij van invloed van commerciële belangen. Deze lezing zal een overzicht geven van huidige initiatieven op het gebied van twee soorten metadata: open citaties en open abstracts. In een interactieve discussie zal een aantal voorbeelden worden verkend van hoe deze metadata in de praktijk kunnen worden gebruikt, en welke voorwaarden daarvoor gelden. Er zal ook aandacht worden besteed aan de rol van uitgevers, en aan de rol van copyright en open access in de beschikbaarheid en (hergebruik) van citaties en abstracts.
Terugblik
Op de VOGIN-IP-website is het materiaal van de workshops en lezingen van de eerste online reeks nog beschikbaar. Van de workshops zijn dat de presentaties. Van de lezingen zijn er videoregistraties. Houd de pagina met het najaarsprogramma regelmatig in de gaten, want er zitten nog interessante mogelijke aanvullingen in de pijplijn.