Nieuwe directeuren bij het Nationaal Archief

Per 4 oktober wordt Afelonne Doek de algemene rijksarchivaris en algemeen directeur van het Nationaal Archief. Op dezelfde datum treedt ook Tom De Smet aan bij de organisatie als directeur Archieven, Dienstverlening en Innovatie.

Afelonne Doek is sinds 2013 directeur Collecties, Data en Digitale Infrastructuur bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Ook was ze directeur Collecties en Diensten bij NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Ze studeerde Geschiedenis en Historische Informatieverwerking, en heeft in haar loopbaan verschillende functies vervuld op het snijvlak van data- en collectiemanagement en digitale infrastructuur en innovatie. Doek wordt de eerste vrouwelijke rijksarchivaris in de geschiedenis van het Nationaal Archief. Ze volgt Marens Engelhard op die met pensioen gaat. 

Tom De Smet is sinds 2019 algemeen directeur bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Eerder was hij chief information officer/hoofd Archief bij Beeld en Geluid. Hij studeerde Organisatiepsychologie aan de Universiteiten van Liverpool en Surrey en heeft in zijn loopbaan verschillende functies vervuld op het snijvlak van erfgoed, digitale transformatie en publieksbereik.

‘Het belang van archieven in de hedendaagse informatiesamenleving kan niet genoeg worden benadrukt’, stelt De Smet die de huidige directeur Diana Teunissen opvolgt. ‘In een tijd waarin transparantie van overheidshandelen heel belangrijk is en de beschikbaarheid van overheidsinformatie voor onderzoekers en rechtzoekende burgers bijna een evidentie is, beschouw ik het Nationaal Archief als een hoeksteen van de democratie. Het is dan ook een eer om daar in de komende jaren een bijdrage aan te leveren. Met name in deze tijd van razendsnelle technologische vooruitgang, digitale transformatie en uiteraard ook de gemoderniseerde Archiefwet.’