Nieuwe afspraken bibliotheken en uitgevers over uitleen recente e-booktoptitels

Stichting Bibliotheek.nl (BNL) heeft met een aantal uitgevers nieuwe afspraken gemaakt over het uitlenen van recente e-booktoptitels. Dat laat de organisatie weten in een persbericht. BNL handelt hierbij in opdracht van de inkoopcommissie digitale content van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB).

Onder het uitgebreide aanbod bevinden zich nu ook titels als Nieuwe buren van Saskia Noort, Het café van de verloren jeugd van Patrick Modiano, Laat je hersenen niet zitten van Erik Scherder en Godin, heldvan Gustaaf Peek, die allemaal veel aandacht in de media kregen en die goed verkopen.

Sander van Kempen, manager content bij BNL, meldt desgevraagd dat het in totaal gaat om circa 30 echte toptitels, waarvoor speciale afspraken zijn gemaakt met onder andere Singel Uitgevers, Bertram + de Leeuw en VBK Uitgeversgroep. Voor deze titels heeft BNL een speciaal arrangement ontwikkeld waarin gedurende drie maanden wordt bekeken of het uitlenen van de titels door bibliotheken van invloed is op de verkoopcijfers ervan. Veel uitgevers zijn nog altijd voorzichtig met het aanbieden van recente e-books aan bibliotheken, maar Paulien Loerts, directeur van Singel Uitgevers, stelt: “Deze samenwerking met Bibliotheken geeft ons de ruimte om te experimenteren met nieuwe business-modellen voor het uitlenen van e-books”.

Van Kempen zegt dat de nieuwe afspraken ook zullen worden benut om te kijken of het aanbieden van recente toptitels zal leiden tot nieuwe leden en meer uitleningen. Onlangs werd er een grote (offline) marketingcampagne gevoerd die weliswaar door drie op de tien Nederlanders werd gezien, maar die slechts 25.000 nieuwe leden opleverde. Daar had BNL meer van verwacht. Momenteel hebben 150.000 mensen een account aangemaakt voor het lenen van e-books via Bibliotheek.nl. Zij leenden 600.000 titels: gemiddeld variërend van 3 tot 5 titels per persoon. Op dit moment bestaat de collectie uit 7.000 boeken, waarvan de bulk wat ouder is. Voor het eind van het jaar moeten dat er 10.000 zijn.